Vlastenci proti rákosníkům a čmoudům se zveřejní v Arše

Praha - Nekorektní kabaret Pakosti a drabanti s podtitulem Vlastivěda pro nové století uvede v premiéře 25. března Divadlo Archa. Tvůrčí dvojice Jana Svobodová a Hana Androniková vytvořila představení, které glosuje nárůst agrese a skryté nenávisti vůči odlišným rasám a jejich kulturám. Nedílnou součástí inscenace je i hudba, kterou složil americký hudebník Michael Romanyshyn. Jde o další projekt Archy věnovaný jak konfliktům, tak sžívání různých kultur. Inscenace vznikla ve spolupráci se souborem Allstar Refjúdží Company, který při Arše postupně během předcházejících projektů vznikl a jehož členy jsou herci šesti národností.

„Pro nás je současná společenská situace velmi ožehavá, protože pracujeme s emigranty spoustu let. Tak víme, že oni sami cítí veliký tlak na svou odlišnost. Denně čelí situacím, které jsou pro ně velice nepříjemné a které vznikají už jen proto, že mají odlišnou barvu pleti,“ uvedla Svobodová.

„Zvolili jsme formu kabaretu proto, že mluvíme o velmi závažném tématu. Protože v souboru pracujeme na bázi velmi ostrého kontrastu i se zapojením originální kapely, tak jsme k vážné věci přiřadili celkem nevážnou formu. Na předpremiéře jsme zjistili, že někteří diváci byli velice dojati a i za doprovodu smíchu dokázali závažnost předváděné situace intenzivně prožít. Tak doufáme, že námi zvolená forma byla správná,“ řekla k představení jeho režisérka Jana Svobodová.

Autorky projektu hosty Studia 6 (zdroj: ČT24)

„Náš tým je velice unikátní a originální. Je opravdu ojedinělé vidět na českém jevišti herce a hudebníky všech možných barev pleti, kteří tak skvostně hrají, aniž by měli akademické vzdělání. Pro nás je vždy důležitější, jaký příběh a kulturu lidé v sobě nesou a o co se s námi mohou podělit a čím nás obohatit. My jim jen vytváříme prostor pro setkání,“ doplnila režisérka.

„Situace, které předvádíme jsou vybudované až na ostří nože, a tak není ojedinělé, že diváci na našich představeních jsou zároveň dojatí i pobavení. Naším cílem je přitáhnout, co nejširší spektrum diváků,“ upřesnila spisovatelka Hana Androníková.

Představení po dubnových reprízách v divadle Archa bude uvedeno v rámci festivalu Mezi ploty v areálu Bohnické psychiatrické léčebně.

Tvůrci o představení říkají:

„Kabaret nebo tragedie? V době, kdy Americe vládne černošský prezident, se ptáme: jak by to vypadalo, kdyby byl Abdulrahman českým prezidentem? Jak by vypadala jeho volební kampaň? Co by sliboval a co bychom od něj očekávali my? Vyvedl by nás z krize? V krizi vždy přicházejí ke slovu ti, kteří předkládají jednoduchá řešení. Manipulují s námi prostřednictvím našich strachů, které na sebe berou rozmanitou podobu. Za viníky naší situace označují 'ty druhé'. Rádi vzývají historické mýty. Kdo jsou dnešní 'boží bojovníci'? Kdo jsou současní pakosti (záškodníci) a drabanti (strážci), o kterých se v husitském chorálu zpívá? Allstar Refjúdží Band přichystal politicky nekorektní představení, které míchá hudební čísla se snovou scenérií i všednodenní realitou.“