V Noci s Andersenem přijdou děti nejspíš o ponožku

Praha - Projekt Noc s Andersenem chce dětem ukázat, že čtení je velké dobrodružství. První ročník akce, kterou se české knihovny pokouší bojovat o zájem malých čtenářů s televizními obrazovkami a počítačovými hrami, se uskutečnil před deseti lety. Letošní jubilejní noční čtení připadá na 26. března a jeho načasování není zcela náhodné – připomíná blížící se Mezinárodní den dětské knihy, který byl stanoven na 2. dubna, tedy den narození známého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

O přízeň čtenářů se knihovny uchází různými akcemi. V březnu se například do kampaně Březen – měsíc čtenářů zapojilo na dvě stě institucí. Noc s Andersenem patří k projektům, které si za deset let získaly své fanoušky. První noci s Andersenem v roce 2000 v uherskohradišťské knihovně se účastnilo dvacet malých čtenářů, dnes se do projektu zapojily stovky knihoven, a to nejen v Česku.

Na děti opět čeká velké noční dobrodružství plné čtení pohádek, soutěží, her, pohádkových bábovek a protistrašidlových čajů. Ke společnému předčítání bylo letos vybráno pokračování oceňované knihy Pavla Šruta Lichožrouti o záhadných tvorech, kteří žerou ponožky a dělají z párů licháče. Jednu kapitolu budou v Noci s Andersenem předčítat i malým čtenářům v Polsku, Slovinsku a na Slovensku.

Autor Lichožroutů a ilustrátorka Galina Miklínová budou hosty Noci s Andersenem na Českém rozhlase, který připravil pětihodinový maraton věnovaný čtení a čtenářům. Podobný program chystá na páteční večer i Rádio Slovensko.

Pořadatelé se letos také spojili s organizátory Celonárodního čtení bible a přibližně ve třech desítkách knihoven se bude předčítat z biblických textů. Seznam všech knihoven, kde chystají pohádkové nocování, najdete zde.

Kolik je na světě pohádek?
Tolik, že nevejdou se do řádek.

A přece - jako sametová
sluncem zářící kuřátka
každý den vylíhne se nová
pohádka.

Máme-li dosud tajná přání,
žijí i víly z mořských pěn.
Proto k nám jako na pozvání
přichází i pan Andersen.

(napsal k obrázku Jiřího Fixla básník Josef Brukner pro Noc s Andersenem 2010)

  • Pohádka Miloše Nesvadby pro Noc s Andersenem zdroj: Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1527/152673.jpg
  • Noc s Andersenem 2010 zdroj: SKIP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1527/152669.jpg