Čtyřlístek se dostal k filmu. Zachrání krále i planetu

Praha – Bobík, Myšpulín, Pinďa a Fifinka dostali ke čtyřicetinám dárek – v roce 2011 se všichni objeví v celovečerním animovaném filmu na plátnech kin. Snímek s názvem Čtyřlístek ve službách krále se drží výtvarné podoby, kterou v roce 1969 navrhl výtvarník Jaroslav Němeček. Že se oblíbené postavičky jednou objeví ve filmu, byl prý jeho sen. „Byly kresleny tak, aby se daly zanimovat. Jsem strašně rád, že začíná natáčení,“ prohlásil „otec“ komiksové čtveřice.

Čtyřlístek se zrodil v roce 1969 a v dobách své největší slávy vycházel téměř ve čtvrtmilionovém nákladu. „Čtyřlístek je legendární záležitost, má obrovský potenciál,“ domnívá se režisér filmu Michal Žabka, že komiksoví hrdinové zopakují svůj úspěch i na filmovém plátně. Scénář napsali manželé Hana a Josef Lamkovi, jedni z mnoha čtyřlístkových autorů.

Volně se při psaní inspirovali příběhem Kámen mudrců, který vyšel knižně. „Příběh je rozvinutý tak, aby fungoval jako celovečerní téma. Císař Rudolf se v něm dostane do současnosti a Čtyřlístek do budoucnosti,“ prozradil Žabka. Fifinka, Myšpulín, Bobík a Pinďa se vydají do rudolfínské Prahy, aby zachránili korunovační klenoty před zrádným magistrem Kellym a celou zeměkouli před návratem do doby ledové.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

„Mohla by to být rodinná podívaná,“ předpokládá Žabka, že na Čtyřlístek ve službách krále zajdou do kina všechny generace, které komiksem listovaly. Klasický čtyřlístkový příběh má 12 stránek, pro fimovou předlohu jich Josef Němeček nakreslil 350. Po čtyřech měsících intenzivní práce vstupují do počítačového zpracování, které kombinuje technologii 3D s klasickými kreslenými postavičkami.

Hrdinům z Třeskoprsk propůjčí hlas Ondřej Brzobohatý (Pinďa), Karel Heřmánek (Myšpulín), Bohdan Tůma (Bobík) a Tereza Bebarová (Fifinka). Celkem se ve filmu objeví na padesát postav.