U Bezručů odhazuje širák v dáli lehce prudivý Cyrano

Ostrava – Cyrano v ostravském Divadle Petra Bezruče je hrou o neschopnosti říct jediné slovo (pro toho, kdo umí veršovat), o neschopnosti udělat krok (pro toho, kdo umí létat), o potřebě lásky v době, kdy lásku není slyšet, a i hrou o hlučné době, která nemiluje, nedává, rabuje a chechtá se. Jako čtvrtou premiéru LOVEcké sezony uvedli u Bezručů hru Edmonda Rostanda včera večer. A i když jsou diváci této ostravské scény zvyklí na občas netradiční zpracování tématu, tvůrci tentokrát vsadili na klasiku v klasickém pojetí.

Pro Cyrana zvolilo Divadlo Petra Bezruče překlad Jaroslava Vrchlického, ale v nové textové úpravě ostravského dramatika Tomáše Vůjtka. „Je to takový postmoderní pokus oživit na jevišti slovo a předvést divákům krásu slova a krásu poezie. Pokusili jsme se Cyrana inscenovat tak, jak ho Rostand napsal, tedy jako jevištní báseň,“ vysvětlil režisér Martin Františák.

Milujeme ty, kteří nás nemohou milovat…

… protože milují jiné, kteří je mají rádi, ale nemilují a my to vidíme, ale protože milujeme, tak o tom nesmíme mluvit, protože jinak by to nebyla ta pravá ukrutná láska, ze které umíráme unaveni stářím na hrobech podobni Cyranovi nebo slepému kokršpanělovi od sousedky z bytovky. /Martin Františák/

Divadelní publikum se může prý těšit na vtip, krásné verše, silný romantický příběh i silné scény se zbraněmi. Navzdory progresivnímu zaměření se Bezručovo divadlo tentokrát drží historických reálií a diváci se žádného překvapujícího posunu do současnosti nedočkají.

„K mluvení o symbolech, které jsou poměrně nasycené Řeckem a přírodou, by rifle nebo mercedesy byly trochu odjinud. Proto jsme se pokoušeli dát důraz na interpretaci verše,“ uvedl Františák, proč se rozhodl pro klasiku. 

V titulní roli básníka, který však nedokázal vyslovit to nejdůležitější, se představí Tomáš Dastlík. „Pro nás je jak rváčem, tak básníkem, to znamená člověkem, který je vůči společnosti nekonformní a dá se říci, že i lehce prudivý,“ říká o Cyranovi režisér. Roxanu na jevišti ztvární Sylvie Krupanská, v dalších rolí se představí Lukáš Melník, Norbert Lichý nebo Zdena Przebindová. První reprízu Cyrana odehrají 30. března.

  • Cyrano autor: Tomáš Ruta, zdroj: Divadlo Petra Bezruče http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152996.jpg
  • Cyrano autor: Tomáš Ruta, zdroj: Divadlo Petra Bezruče http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1531/153002.jpg
  • Cyrano autor: Tomáš Ruta, zdroj: Divadlo Petra Bezruče http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/153000.jpg
  • Cyrano autor: Tomáš Ruta, zdroj: Divadlo Petra Bezruče http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152997.jpg