2010 - rok Spejbla a Hurvínka

Praha - Už osmdesát let baví publikum postavičky Spejbla a Hurvínka a jejich přátel. K tomuto jubileu loutkové scény, která se 1. dubna objeví opět ve svých zrekonstruovaných prostorách v Dejvické ulici v Praze 6, vydá Supraphon box se čtyřmi CD To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem s hlasy všech jeho tří principálů. Zástupci divadla převezmou Diamantovou desku tohoto vydavatelství. Kromě hlavního výročí čekají divadlo i další oslavy, pan Spejbl má devadesátiny, zatímco Mánička a Žeryk slaví osmdesátiny. 65 let působí divadlo v Praze a 15 let se hraje v pražských Dejvicích. K těmto událostem vzniká film Otevřené divadlo a také vychází kniha encyklopedického charakteru s názvam Spejbl a Hurvínek na nitkách osudu.

„Na návrat do zrekonstruovaných prostor divadla se strašně těšíme. Divadlo zaznamenalo razantní proměnu, z hlediště nyní skutečně každé dítě uvidí, vzniklo zde muzeum loutek, zřídil se i výtah pro postižené, prostě všechno vypadá báječně a diváci určitě budou spokojení,“ komentovala rekonstrukci ředitelka divadla Helena Štáchová, která dále upřesnila, že 1. dubna se bude otevírat slavnostní premiérou Spejblovo hudební zmatiné.

Divadlo Spejbla a Hurvínka nehraje jen pro děti, ale v novodobé historii připravuje večerní představení i pro dospělé. „Pro děti se snažíme hrát především iluzivně, aby jim sen zůstával, dramaturgicky se jedná o příběhy a pohádky ze života dětí a zvířátek. Naopak diváci večerních představení mají rádi, když nahlédnou i do kuchyně, a zpracováváme pro ně společensko-politická témata,“ upřesnila ředitelka. 

Z Divadla Spejbla a Hurvínka informuje Lenka Drmotová (zdroj: ČT24)

Helena Štáchová dále v rozhovoru pro ČT24 upozornila, že její divadlo chystá dvě novinky. „Jedna je naprosto unikátní. Je totiž natočeno představení ve 3D Hurvínek na scéně, které poprvé předvedeme na festivalu ve Zlíně. Současně už rok pracujeme na dalším loutkově-animovaném 3D filmu se zahraniční účastí. Film vychází z naší hry Jak pan Spejbl prášil.“

Za dobu spolupráce divadla s vydavatelstvím Supraphon se prodalo na značkách Ultraphon, Esta a Supraphon úctyhodných 5,4 milionu zvukových nosičů. Podle Vladana Drvoty z vydavatelství Supraphon vznikla první nahrávka Josefa Skupy se Spejblem a Hurvínkem (tehdy ještě pro značku Ultraphon jakožto historického předchůdce Supraphonu) 31. července 1930. „Jde o Pohádku o chcíplé vodě. Další vznikly v listopadu 1930 pod názvem Hurvínkův dějepis,“ řekl Drvota. Revue z donucení z listopadu stejného roku byla první nahrávkou, ve které promluvila Hurvínkova kamarádka Mánička. Šlo o hlas Anny Kreuzmannové, její první interpretky, na ještě rozbitné šelakové desce značky Esta.

„Spejbl a Hurvínek poprvé promluvili hlasem Skupova nástupce Miloše Kirschnera v nahrávce podle textu Josefa Barchánka Spejbl básníkem a Čím bude Hurvínek. Jde o nahrávky ze studia Mozarteum ze 14. února 1957,“ dodal Drvota. První nahrávka Máničky na značce Supraphon je z 3. července 1957 - šlo o Pohádky tetinky Švitorkové a Máničku namluvila Božena Veleková. V tomto záznamu také poprvé pro Supraphon zaštěkal pes Žeryk. Kirschnerův nástupce Martin Klásek poprvé namluvil Spejbla a Hurvínka v roce 1997 pro album s názvem Hurvínek mezi Přemyslovci.

Podle Drvoty získala alba Divadla Spejbla a Hurvínka 32 zlatých a 24 platinových desek Supraphonu. V historii této scény je nejprodávanější album v němčině Spejbls Urlaub mit Hurvínek - prodalo se 101 403 zvukových nosičů. Z katalogu českých titulů byl nejprodávanějším Vánoční kapr u Spejblů (92 939 kusů).

  • Divadlo Spejbla a Hurvínka / hlediště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1537/153680.jpg
  • Spejbl a Hurvínek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/381/38095.jpg
Vydáno pod