Ve Viole naslouchají Romům

Praha - Divadlo Viola připravilo večery s romskými pohádkami, písničkami a básněmi. Pořad s názvem Poslyšte, Romové je věnován zakladatelce české romistiky Mileně Hübschmannové. Barbora Hrzánová, Jana Boušková a romský zpěvák Mário Biháry se sešli na prknech pražské Violy a společně zpívají romské písničky a také melodie Zuzany Navarové a vyprávějí příběhy. Režisérka Hana Kofránková napsala scénář podle vyprávění Romů, které na magnetofon po léta zaznamenávala právě Hübschmannová.

„Večer je vlastně o tom co bylo a už není, je o tom, že Romové se po večerech setkávali a vyprávěli si pohádky,“ upřesnila režisérka představení Hana Kofránková.

„Ještě v sedmdesátých letech minulého století se prý Romové po večerech setkávali a vyprávěli si pohádky a bývaly to prý večery dlouhé, protože romské pohádky jsou hodně dlouhé. Mají své kouzlo a v něčem jsou úplně jiné,“ říká herečka Barbora Hrzanová, která dodává: „Romské pohádky jsou průzračné, ale pro nás bílé jsou možná až příliš jednoduché, protože jsme už trochu pokažení.“

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

V představení Poslyšte, Romové zazní básně Tery Fabiánové, Margity Rajsnerové, Emila Cíly. Premiéra v Divadle Viola je naplánovaná na 31. března.