Divadlo Archa slibuje magický hudební večer

Praha – Zpěvák a multiinstrumentalista Brendan Perry, mužská polovina dnes již legendární kapely Dead Can Dance, zahraje 31. března v pražském Divadle Archa. Představí svoji druhou sólovou desku Ark, která vychází letos na jaře. Šestnáct let tvořil jeho hluboký nezaměnitelný hlas vedle Lisy Gerrard poznávací znamení dua Dead Can Dance, které do rozpadu v roce 1997 vydalo celkem devět alb a proslavilo se po celém světě svojí éterickou elektronickou hudbou s prvky world music, new age, středověkými zpěvy či keltskou melodikou. Diváci v Divadle Archa se mohou těšit na zvuk blízký právě Dead Can Dance.

Brendan Perry na svém webu  uvádí: „Skladby z desky Ark se mnohem více podobají tomu, co jsem psal pro tuto kapelu, než u mého prvního sólového alba Eye Of The Hunter“. Na albu se objeví dokonce dvě písně, které původně složil pro reunion turné Dead Can Dance v roce 2005. „Divadlo Archa zažije podobně výjimečný a magický koncert jako před třemi roky s Lisou Gerrard,“ doplňuje Borek Jiřík z pořádající agentury Charm Music.

Album Ark obsahuje osm původních skladeb, které zkoumají témata identity, odcizení, války, politické korupce a hrozbě, kterou lidstvo jako druh představuje pro své prostředí. Nechybí v nich ale optimismus a naděje v lepší svět. Brendan jej složil, nahrál a produkoval celé sám. Ark není koncepčním albem v tradičním slova smyslu, spíše sérií pozorování a komentářů týkající se lidstva. „Jako u mých předchozích děl jsem neměl dopředu dáno, o čem skladby budou. Nechal jsem se řídit svým instinktem a nápady, jak postupně přicházely,“ vysvětluje Brendan.

Brendan Perry

se narodil v roce 1959 v Londýně. Jeho rodiče brzy odešli na Nový Zéland. Brendan nemá žádné hudební vzdělání, začínal na kytaru jako samouk v katolické škole. V roce 1977 se stal členem punk rockové formace The Scavengers. O dva roky později se její členové přestěhovali do australského Melbourne. V roce 1980 tuto kapelu opustil a vydal se na sólovou dráhu. Hned o rok později založil s Lisou Gerrard a dvěma dalšími hudebníky Dead Can Dance. Po přestěhování do Londýna se z kapely stalo duo, které prodalo milióny desek a proslavilo se po celém světě svojí charakteristickou meditativně – elektronickou hudbou. V roce 1997 se oba členové rozešli na sólové dráhy.

V roce 1999 Brendan vydal své první sólové album Eye of the Hunter. Spolu se svým bratrem v Irsku vedli workshopy tradičního afrického bubnování a Perry založil také samba kapelu. V roce 2005 se Lisa Gerrard s Brendanem spojili a odehráli jako Dead Can Dance několik koncertů.

Vydáno pod