Děti mají rády upíry. Zvlášť za Rozbřesku

Praha - Letošní Cena dětí v anketě Suk 2010 - Čteme všichni potvrdila zálibu dětských čtenářů v žánru fantasy. V minulých letech vyhrály příběhy o čarodějnickém učni Harry Potterovi či Eldest Christophera Paoliniho, letos si srdce dětí nejvíce získal román Rozbřesk. Poslední část čtyřdílné série Stmívání americké spisovatelky Stephenie Meyerové se tak stala nejoblíbenější knížkou českých dětí v loňském roce.

Příběhu sedmnáctileté dívky, která se zamiluje do svého spolužáka upíra, patří v Česku jako i jinde ve světě první příčky žebříčku nejprodávanějších dětských knih. Série Stmívání (Twilight) byla přeložena do 37 jazyků a první dva díly byly zfilmovány.

Druhé místo v anketě nejoblíbenějších dětských knih patří knížce Deník malého poseroutky, kterou napsal Jeff Kinney a česky vydal Albatros, třetí místo získala domácí autorka Michaela Burdová za knihu Poselství jednorožců. Záchrana Lilandgarie, kterou vydal Fragment.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Dnes se udílela také cena ministryně školství za přínos k rozvoji dětského čtenářství, v níž se bez rozlišení pořadí umístily knihy Miloše Kratochvíla (Pachatelé dobrých skutků), Daniely Krolupperové a Miloše Kratochvíla (Draka je lepší pozdravit), Radka Malého (Kam až smí smích) a Ivy Procházkové (Nazí) a antologie české poezie pro děti s názvem Nebe - peklo - ráj.

Vlastní ceny také udělili knihovníci, kteří vybírali jen z domácích publikací. Za nejlepší vybrali historický román pro mládež z doby vlády Karla IV. s názvem Růže a krokvice, který napsala Renáta Štulcová a vydal Knižní klub.

Stejná knížka dostala i Cenu Noci s Andersenem, hlasovali pro ni knihovníci dětských oddělení knihoven a děti, které se v pátek zúčastnily stejnojmenné akce ve stovkách českých knihoven. Akce se stejně jako dnešní udílení cen koná u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy. Připadá na 2. dubna, den narození Hanse Christiana Andersena.

V anketě pořádané Ústavem pro informace ve vzdělávání - Národní pedagogickou knihovnou Komenského hlasovalo již poosmnácté téměř 5000 dětských čtenářů z celé republiky. Stovka jich dnes přijela na slavnostní vyhlašování výsledků do Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově. Název soutěže odkazuje k prvorepublikovému teoretikovi a historiku literatury Václavu Františku Sukovi.