Vejdi do prázdna: Sex, drogy a smrt

Praha – Na pomezí halucinace a reality se pohybuje film enfant terrible současné francouzské kinematografie Gaspara Noého, který své dílo osobně představil na letošním Febiofestu. Snímek Vejdi do prázdna z prostředí tokijských nočních klubů vypráví o lásce, životě i smrti. Noé ke svému filmu, nominovanému v Cannes na Zlatou palmu, uvedl: Vejdi do prázdna bude diváky chvílemi děsit, přivádět k pláči i hypnotizovat.

Sourozenci Oskar a Linda jsou po tragické smrti rodičů rozděleni, znovu se setkávají až v Tokiu - v rušném, tajemném a pro dva mladé lidi nebezpečném místě. Oskar je drogový dealer, Linda tančí ve striptýzovém baru. Jedné noci je Oskar při policejní šťáře zastřelen, ale jeho duch dál bloudí Tokiem, vázaný slibem, který si se setrou dali - že se za žádných okolností nikdy neopustí.

„Když jsem viděl film Lady in the Lake, černobílý americký film z 50. let, točený ze subjektivní perspektivy, nadchla mě představa natočit film, v němž se ocitáme jako by v něčí hlavě. Chtěl jsem filmově ukázat změněný stav vědomí,“ říká o inspiracích k filmu Vejdi do prázdna Gaspar Noé.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Provokatérem proti své vůli?

V jeho filmu se míchá minulost s budoucností, realita se sny a vytváří děsivý koktejl. Noé vycházel ze svědectví lidí, kteří se ocitli blízko smrti, i ze zkušenosti s konzumováním halucinogenu DMT. „Je i ve stopových dávkách přirozeně vylučován mozkem během nočního snění nebo v momentu smrti,“ tvrdí Noé.

Režisér s argentinskými kořeny bývá spolu s Brunem Dumontem, Francoisem Ozonem či Catherine Breillatovou řazen do proudu nové francouzské extrémní kinematografie.

I když sám provokativnost svých filmařských počinů odmítá, nevyhne se jí - například videoklip Protege-Moi, který natočil pro skupinu Placebo, nebyl pro svou sexuální otevřenost nikdy vysílán. I ve Vejdi do prázdna nechybí Noého typické otevřené erotické scény. „Raději natáčím lidi, kteří spolu mají sex, než když spolu mluví,“ prohlásil na Febiofestu a dodal, že sex ve filmu upřednostňuje i před násilím: „Natáčet filmy o násilí mi přijde méně normální než točit filmy o tom, jak si lidé dělají dobře.“

Noéovy plány do budoucna: porno ve 3D

Kromě pěti celovečerních film (například Zprávený nebo Sám proti všem) režíroval také řadu krátkých filmů. Mezi nejslavnější patří kraťas Eva, jehož protagonistkou je modelka Eva Herzigová.

Herce pro svůj poslední film hledal mezi novou hereckou generací. Například Lindu ztvárnila mladá newyorská herečka Paz de la Huerta, která nedávno zaujala ve filmu Jima Jarmusche Hranice ovládání. Oskara hraje méně známý Nathaniel Brown.

Film Vejdi do prázdna, k němuž hudbu složil jeden z členů Daft Punk Thomas Bangalter, se v českých kinech objeví v květnu tohoto roku. Noé už plánuje další snímek - rád by natočil erotický film ve 3D. Nedovede si ale zatím představit, že by někdo něco takového uvedl v kinech. „Lidé, kteří o tom rozhodují, na to ještě nejsou připraveni,“ domnívá se.

Nathaniel Brown ve filmu Vejdi do prázdna
Zdroj: ČT24/Artcam