Spejbl a Hurvínek na apríla nežertovali. Otevřeli - docela vážně - divadlo

Praha – Na apríla vystoupilo Divadlo Spejbla a Hurvínka poprvé ve zrekonstruovaných prostorech někdejšího kina v Dejvické ulici. Novou éru zahájilo představením pro dospělé Spejblovo hudební zmatiné, jehož autory jsou Helena Štáchová a Martin Klásek. K napsání hry s loutkovými čísly a hudbou je prý inspirovalo osm tónů stupnice a osmdesát let činnosti populární loutkové scény. V roce 2010 mají Spejbl a Hurvínek hned několik důvodů k oslavě a jejich fanoušci se mohou těšit na několik novinek.

Na návštěvníky opravené scény čeká nový vchod přímo z Dejvické ulice a od podlahy změněný divadelní sál – s novou vzduchotechnikou, zázemím pro diváky i herce a také jiným sklonem hlediště, díky němuž uvidí na pódium i ty nejmenší děti.

Kapacita sálu je po rekonstrukci o něco nižší než původně, na oblíbené loutky se malí i velcí diváci mohou dívat z 281 míst. Při opravách se pamatovalo i na handicapované vybudováním bezbariérového přístupu. „Samotná rekonstrukce přišla na 133 milionů korun, dalších 23 milionů bylo potřeba na rekonstrukci domu jako takového,“ prozradil finanční nároky na opravu starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. 

Peníze stačily i na vytvoření muzea loutek ve foyer. Ve vitrínách se tu představuje většina z téměř osmi set loutek, které se za celou existenci souboru objevily na scéně. Kromě nejznámějších postaviček Spejbla, Hurvínka, Máničky nebo Žeryka jsou ve vitrínách vystaveny figurky rytířů, princezen i rockových muzikantů.

Na 80 nevypadají

Populární loutková scéna letos oslaví 80 let činnosti. V polovině dubna budou Hurvínkova kamarádka Mánička a pes Žeryk slavit osmdesátiny, nejstarší Spejbl dokonce devadesátiny. Spolu s Hurvínkem zažil téměř celé 20. století se všemi jeho důležitými historickými milníky.

Během dubna uvede divadlo ve staronovém působišti dvaatřicet dětských představení, například Pohádky pro Hurvínka, Hurvínek už zase zlobí nebo Hurvínkova cesta do Tramtárie. Zároveň se k dvaceti jazykům, kterými Spejbl a Hurvínek už mluví, začnou učit i čínštinu, kterou budou jako hlavní moderátoři květnové výstavy EXPO 2010 v Šanghaji potřebovat, a vietnamštinu, neboť dostali nabídku na vystoupení i v této asijské zemi.

Čeští obdivovatelé loutkové rodinky se mohou těšit na komplet čtyř CD To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem (vyjde u Supraphonu, který S + H vydává už osmdesát let) a také na představení a film ve 3D.

Vydáno pod