Brendan Perry na arše v Arše

Praha – Éterické elektronické hudbě dua Dead Can Dance patřila světová pódia celých šestnáct let. Lisa Gerrard a Brendan Perry vydali do roku 1997, kdy se rozešli, celkem devět alb. Mužská polovina dnes už legendární kapely, zpěvák a multiinstrumentalista Brendan Perry koncertoval včera v pražském Divadle Archa sám. Představil tu svoji studiovou novinku Ark, která je po albu Eye Of the Hunter teprve jeho druhou sólovou deskou.

„Hudba, kterou jsem vybral, je současná, protože libreto se týká současných témat. Zní velmi moderně, i z toho důvodu jsem vybral hlavně elektronické nástroje,“ vysvětlil před koncertem Perry.

Během dvouhodinového vystoupení zazněly kompletně přearanžované nahrávky Dead Can Dance, převzaté písně od  lidových až po songy ze šedesátých a sedmdesátých let a samozřejmě i novinky z alba Ark. Tato deska odkazuje na známou biblickou historii o Noemově Arše, ale taky na současnou podobu světa. „Moji hudbu ovlivnily především současné události… co se děje v politice, ekologie ve světě,“ dodal Perry.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Perry na desku sám nahrál osm skladeb, ale ani optimismus a naděje v lepší svět. I v jeho nových písních zní spojení elektroniky s prvky world music, zejména keltskými motivy a středověkou inspirací, které bylo poznávacím znamením hudby Dead Can Dance.

V Divadle Archa vystoupila před třemi lety i ženská polovina tohoto dua Lisa Gerrardová. Brendan Perry nevylučuje, že by se mohli na pódiu opět potkat při společném koncertě. Jejich vystoupení mohli čeští fanoušci vidět těsně před rozpadem dua, v roce 1996, v pražském Kongresovém centru.