Jak se (pře)žilo za války

Praha – Diváci České televize by si neměli nechat ujít v první dubnový čtvrtek dva pozoruhodné dokumenty. V rámci cyklu Evropa dnes se dvoudílný dokumentární film Děti z Auguststrasse vrací společně se zachráněnými židovskými dětmi po pětasedmdesáti letech zpět do Berlína. I druhý snímek - Kati a blázni - se týká druhé světové války. Hledá odpověď na otázku, jak se žilo lidem v protektorátních časech.

Kati a blázni (režie: Vladimír Štvrtňa a Petr Lokaj; 1. 4. v 17:25 na ČT2). Šestileté trvání protektorátu Čechy a Morava bylo vzrušující i tragickou etapou v našich dějinách. Až na několik historicky významných událostí ale upadá v zapomnění. Zejména mladší generace ví o tomto období buď málo, nebo téměř nic. Přitom to byla doba, kterou na vlastní kůži poznali někteří naši (stále ještě žijící) současníci. Nebyl to jen čas bojů o přežití ani jen čas bezuzdné kolaborace s nepřítelem. Lidé chodili do práce, měli své záliby, milovali se, na svět přicházely děti. Snahou tvůrců dokumentu je přiblížit se k životnímu pocitu člověka té doby a zároveň připomenout jména osob a důsledky jejich činnosti, které přinesly z dnešního pohledu i kuriózní detaily onoho času.

Děti z Auguststrasse (1. 4. v 15:40 a 8. 4 v 15:35 na ČT2). Dokumentární film se vrací do minulosti, zároveň je ale velmi současný a dojemný. Setkáváme se v něm s několika dosud žijícími pamětníky, kteří své dětství ve dvacátých a třicátých letech prožili v domově pro osiřelé a chudé židovské děti v Berlíně, a zprostředkovaně i se ženou, která se v roce 1934 postarala o to, že jeho chovanci byli postupně přestěhováni do Palestiny. Zachránila jim tak život.