VŠUP pořádá v Miláně hostinu po jiné světy

Praha/Milán – Designovou hostinu přichystala Vysoká škola uměleckoprůmyslová pro mezinárodní veletrh designu Salone Internazionale del Mobile v Miláně (14.–19. dubna). V rámci výstavní sekce That´s Design! představí práce svých studentů z vybraných ateliérů designu výrobků, skla, keramik. Expozice ponese název Hostina pro návštěvu z jiného světa a návštěvníci odkudkoli si na ní budou moci prohlédnout třeba židličku pro víly, houpací křeslo Nomad nebo svícen Kandelábr.

Salone Internazionale del Mobile patří k nejprestižnějším přehlídkám designu a užitého umění na světě. VŠUP se veletrhu už jednou zúčastnila, a to v roce 2005 v experimentálním prostoru SaloneSatellite. Sekce That´s Design! prezentuje mladé designéry a výtvarné školy v rušném centru města.

„Chtěli jsme především ukázat šíři záběru naší školy. Výběr by měl vypovídat o kreativitě designérského přístupu, o novém pohledu na design,“ vysvětluje vedoucí ateliéru Design výrobků Michal Froněk.

Rozhovor s Michalem Froňkem a Danielem Gonzalesem (zdroj: ČT24)

Pro letošní prezentaci vybrala škola prostřený stůl s objekty určenými pro stolování i předměty každodenní potřeby, které jsou vytvořeny netradičním způsobem a s jistou dávkou tajemství. Návštěvníci na milánském stole najdou předměty připomínající archeologické vykopávky, objekty vytvořené z částí průmyslových výrobků nebo ručně vymodelované misky či „sešité“ střepy porcelánové nádoby.

„Design je dnes opravdu mezinárodní disciplínou, nedá se, tak jako před dvaceti lety, hovořit o severském nebo italském designu, ale dá se říct, že český design má vtip, lehkou ironii,“ doufá Froněk, že návštěvníci milánského veletrhu nápaditost studentů VŠUP ocení.

Hostinu pro návštěvu z jiného světa si budou moci prohlédnout i čeští zájemci, kteří se do Milána nevypraví, a to na podzim v rámci Designbloku v Galerii VŠUP.

  • Hostina pro návštěvu z jiného světa zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154987.jpg
  • Hostina pro návštěvu z jiného světa zdroj: VŠUP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154986.jpg