Hrady a zámky v zimě nespaly, jsou ve formě a čekají první návštěvníky

Praha - Své brány otevírá v těchto dnech většina českých a moravských hradů, zámků a dalších památek. Nová turistická sezona bude pro jejich správce a majitele složitější než minulá, od státu kvůli úsporám dostali méně peněz na údržbu a běžný provoz. Vstupné do památek většinou zůstává stejné jako v minulém roce, připraveny jsou atrakce jako zpřístupnění nových prostor, noční prohlídky, letní koncerty nebo dramatické dobývání hradů. Většina objektů má pro nejbližší dny připraven bohatý velikonoční program.

Ministerstvo kultury snížilo provozní příspěvek na všechny státem spravované památky v ČR o 35 milionů korun. Pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Kroměříži tak například muselo pozastavit všechny plánované projekty na údržbu a opravy svých objektů ve Zlínském kraji. Kvůli škrtům v rozpočtu má od státu o 1,5 milionu méně než v loňském roce. Roční rozpočet NPÚ v Kroměříži, který se stará o zámky ve Vizovicích, Buchlovicích, zámek a zahrady v Kroměříži a hrad Buchlov, činí zhruba 60 milionů korun.

Kromě rozšířené nabídky tras se návštěvníci mohou těšit na nové expozice, například na (Ne)Zapomenutelný svět krásných hraček v buchlovickém zámku. Při návštěvě vizovického zámku lidé uvidí hraběcí ložnici a pracovnu vybavenou podle dobových fotografií z roku 1890. Stejný objekt slibuje i dvě restaurované busty rodičů Marie Terezie, gobelínový sedací soubor z 18. století a pět mimořádně kvalitních obrazů ze 16. až 18. století.

Památkám začíná nová sezona (zdroj: ČT24)

Ze tří státních památek v Karlovarském kraji se v sobotu 3. dubna pro návštěvníky otevřou dvě - Bečov, čerstvý držitel ceny evropské nevládní organizace Europa Nostra, který bude celou sezonu věnovat 25. výročí objevení relikviáře svatého Maura, a Kynžvart, který nedávno prošel generální rekonstrukcí a zaměří se letos na akce pro děti. Zámek Valeč zatím otevřený není.

Oživlé památky i v roce 2010

Po loňském úspěchu tematického projektu Oživlé památky připravily památkové objekty ve správě Národního památkového ústavu pro rok 2010 jeho druhý ročník s novými tématy a překvapeními pro návštěvníky.

Duben bude ve znamení otevírání spojeného s velikonočními svátky a doprovodnými jarními akcemi. V květnu na návštěvníky čekají na vybraných hradech a zámcích speciální prohlídky s osobami nejpovolanějšími – kastelány, květnové téma projektu Oživlé památky je Hradem, zámkem s kastelánem. Červen bude věnován kouzelným hradním, zámeckým, palácovým a vůbec historickým zahradám. Během prázdninových měsíců července a srpna budou moci návštěvníci poznávat soukromý život šlechty ve všech jeho podobách - od zábavy a výuky urozených dětí přes koníčky aristokratů až po zázemí pro služebnictvo na šlechtických sídlech. V září bude program věnován restaurování ve všech jeho podobách.

Památky ve správě Národního památkového ústavu mají otevřeno celé Velikonoce – od soboty 3. dubna do pondělí 5. dubna. Více informací  zde

Zámek Červená Lhota patří k nejnavštěvovanějším v Jihočeském kraji. Nedávno se zcela proměnila původní prohlídková trasa a od loňské sezony si návštěvníci mohou projít i podkroví - tam, kde se desítky let skladoval nepotřebný nábytek, teď nahlédnou do každodenního života majitelů na počátku dvacátého století.

Velkými změnami prošly před letošní turistickou sezonou i některé památky v Libereckém kraji. Zcela nové prohlídkové trasy a interiéry nabízí zámek Hrubý Rohozec a také hrady Grabštejn a Lemberk. První změnu interiérů mohou turisté vidět také v Zákupech. Návštěvníci hradů a zámků tak mají v kraji jedinečnou možnost seznámit se s architekturou a designem všech období od gotiky až po období mezi první a druhou světovou válkou. V Libereckém kraji spravuje Národní památkový ústav osm nejvýznamnějších hradů a zámků.

Zámek Raduň na Opavsku připravuje na letošní rok otevření další místnosti, která mapuje běžný život na zámku. Po dětském pokoji, koupelně či pokoji, kde se udržovaly šaty hraběnky, bude letos návštěvníkům zpřístupněna i jídelna služebnictva, která zatím slouží jako kancelář. Po zimní přestávce se zámek otevře 3. dubna. Hlavní novinkou sezony by mělo být zpřístupnění další chodby v severním křídle, která byla během zimy opravena. Vedení zámku otevření nových prostor plánuje na 30. dubna ve 13:00.

Do dalšího zámku v regionu, Hradce nad Moravicí, bude návštěvníky lákat nejen historie. V kulisách zámku letos vystoupí například Marie Rottrová či Jaromír Nohavica. Ten plánuje svůj koncert na 27. srpna na palouku u Bílé věže. O den později pak budou návštěvníky večerním areálem, který osvítí desítky loučí, provázet průvodci v historických kostýmech.

Na kulturní akce sází letos i kastelán hradu v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku Miroslav Holiš. „Budeme pořádat řadu tradičních akcí. Lidé, kteří u nás už byli, se ale nemusí bát, jejich program bude většinou jiný,“ řekl. Návštěvníci se tak mohou těšit na strašidla či středověkou bitvu. Na 150 rytířů z celého Česka se hrad pokusí dobýt v červenci.