Febiofest se loučí - Kristiánem pro Najbrta, Hrochem pro Vorla

Praha – Tečku za 17. ročníkem mezinárodního filmového festivalu Febiofest udělá absurdní komedie Muži, co zírají na kozy. Na programu posledního dne je i čerstvě zvolený držitel ceny Grand Prix Febiofestu 2010 existenční drama  Děti z Diyarbakiru tureckého režiséra Miraze Bezara. Závěrečným hostem festivalu byl švýcarský herec Bruno Ganz, který převzal Čestnou cenu Kristián. Předávala se také ocenění nejlepším snímkům loňského roku, mezi kterými nechybí ani filmy, na nichž se podílela Česká televize.

Českým lvem ověnčený Protektor Marka Najbrta získal Kristiána české kritiky pro nejlepší tuzemský snímek, tři hlasy za sebou nechal jiný loňský úspěšný český snímek - Tři sezony v pekle. Mezi dokumenty zaujal film Lindy Jablonské Vítejte v KLDR a mezi animovanými filmy Na půdě Jiřího Bárty.  Anticena Hroch patří „zrcadlu české společnosti“ - snímku Ulovit miliardáře Tomáše Vorla.

Pesimistické filmy nejsou fikce

Cenu Grand Prix uděluje porota složená z diváků, letos jí předsedal dirigent Libor Pešek. Milovníky filmu letos nejvíce oslovil snímek Děti z Diyarbakiru. Existenčně-politické drama je příběhem dvou kurdských sourozenců, kteří jsou svědky etnické vraždy svých rodičů.

„Ten film není fikcí, vypráví skutečné příběhy,“ uvedl ve videopozdravu festivalu režisér Bezar. „Film je to velmi politický z toho důvodu, že jde o první takové dílo natočené z velké části v kurdštině,“ podotkl. Osobně se převzetí ceny nemohl zúčastnit, protože dnes v Ankaře uvádí tureckou premiéru tohoto snímku vzniklého v turecko-německé koprodukci.

Soutěžní snímky Febiofestu byly podle poroty především pesimistické a hodnotící svět kolem nás. „Setkávají se s tím určitě festivaloví diváci všude na světě, že současná evropská kinematografie, která se snaží zobrazovat Evropu tak, jak je, tedy bez příkras a bez růžových brýlí, prostě není úplně veselá,“ vysvětluje tiskový mluvčí festivalu Pavel Sladký.

Čestný Kristián pro „Hitlera a anděla“ Bruno Ganze

Čestného Kristiána večer převzal švýcarský herec Bruno Ganz, kterého čeští diváci znají například jako anděla z Wendersových filmů Nebe nad Berlínem a Tak daleko, tak blízko. Nejvíce se ale nejspíš proslavil před šesti lety rolí Hitlera ve snímku Pád Třetí říše německého režiséra Olivera Hirschbiegela. „Nejprve jsem studoval tři měsíce scénář a pak jsem kývl. Kdyby mě byl oslovil režisér z jiné země než z Německa, jsem si jistý, že bych roli Hitlera odmítl,“ prohlásil na Febiofestu Ganz.

Nebyl zdaleka jediným zahraničním hostem festivalu. Své snímky osobně uvedli francouzští režiséři Gaspar Noé (Vejdi do prázdna) a Bruno Dumont (Hadewijch – mezi Kristem a Alláhem). Zahájení ozdobila svou přítomností německá herečka Hanna Schygullová, která převzala cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii.

Přehlídka Febiofest od 25. března nabídla 438 představení 184 filmů z 57 zemí. Během dubna navštíví v menším rozsahu Hradec Králové, Pardubice, Liberec, Brno, Olomouc a Ostravu. Zahajovacím snímkem bude nový snímek Alice Nellis Mamas&Papas. Samostatně se Febiofest uskuteční v osmi slovenských městech.

  • Bruno Ganz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154922.jpg
  • Febiofest 2010 zdroj: Febiofest http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1526/152515.jpg