První klapka dalšího Vyprávěj padla „na Slovensku“ v Jizerkách

Jablonecko – První dubnový den padla v Jizerských horách první klapka druhé řady seriálu Vyprávěj. Nové díly oblíbeného a zrcadlem TýTý oceněného retroseriálu České televize se budou odehrávat v normalizačních letech 1973 až 1978. První záběry se začaly natáčet v Horném Polubném na Jablonecku, který supluje tatranské Lúčky z roku 1973, kam se rodina Dvořákova vydala na návštěvu k příbuzným.

V Horním Polubném mohli místní potkat Veroniku Freimanovou (Jana Dvořáková) nebo Andreu Kerestešovou (Eva Dvořáková), která přiznala, že hrát v seriálu Vyprávěj považuje za docela významnou zkušenost. „Tu dobu jsem nezažila, ale teď můžu sama na vlastní kůži prožít to, co tenkrát lidé prožívali,“ uvedla.

Veronika Žilková (Věra Nedbalová), která 70. léta nezná jen z vyprávění, zase zavzpomínala v Jizerských horách na tehdejší módu: „Pamatuji si, že jsme měli všechno buď khaki nebo béžové anebo hnědé. Hrozně jsem toužila po červené bundě, ale červená barva snad ani neexistovala. Jen na vlajkách.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Dvořákovi v NDR a za zrcadlem

Natáčení druhé řady plánují tvůrci na sto deset dnů. Ze studií na Kavčích horách vyrazí častěji i do terénu, třeba na dovolenou do NDR. „Posun nastane ve výpravě, v kostýmech, rekvizitách, grafice i dalších tvůrčích složkách. Příběhy postav navážou na ty předchozí, ale zároveň se svým způsobem bude jednat o samostatnou sérii s uzavřeným příběhem,“ slibuje autor seriálu Rudolf Merkner.

Věrná výprava a dobové kostýmy a rekvizity mají dodat příběhům na opravdovosti. „Jsou samozřejmě zpracované tak, aby byly vypravěčsky pro diváky zajímavé. Ale nikdy si nevymýšlíme úplně fiktivní historky, které by neměly reálný základ,“ říká producent Filip Bobiňski. „Snažíme se vyprávět moderními filmařskými postupy, lehkou rukou, ale příběhy našich postav jsou opravdové, takové, které jsme všichni žili a můžeme se s nimi ztotožnit,“ dodává.

Prvních 26 dílů seriálu Vyprávěj vysílala Česká televize od 31. srpna 2009 do 22. února 2010. Všechny epizody se umístily v týdenním TOP5 ČT, z toho dvanáctkrát kralovaly na prvním místě. Zájem diváků se odrazil i při udělování cen TýTý, Vyprávěj si odnesl zrcadlo pro nejoblíbenější seriál. „Přišlo to v pravý čas na začátku natáčení další série, pro naši práci je to důležitá podpora, ale zároveň i závazek,“ poděkoval divákům za přízeň Bobiňski.

Tvůrci podle jeho slov nachází pro seriál stále zajímavá témata a prostředí, takže diváci se mají na co těšit. Druhá řada se na obrazovkách České televize objeví letos v září.