Návrat na Ostrov pokladů bude ponurý

Londýn - Po 129 letech se slavný pirátský příběh Ostrov pokladů spisovatele Roberta Louise Stevensona dočká pokračování. Autorem knihy Návrat na Ostrov pokladů, která vyjde na jaře 2012, je bývalý britský dvorní básník a autor životopisů Andrew Motion. „Říkám si, jestli by se k příběhu nevrátil sám, kdyby nezemřel tak mladý,“ uvedl Motion.

Stevenson dal podle osmapadesátiletého Motiona spoustu možností každému, kdo by se chtěl pustit do pokračování. Jeho příběh je do značné míry otevřený, když ponechal na Ostrově pokladů několik pirátů a nechal žít Johna Silvera, domnívá se britský spisovatel.

Robert Louis Stevenson (1850-1894) vymyslel Ostrov pokladů pro svého nevlastního dvanáctiletého syna Lloyda při propršené dovolené ve Skotsku. Hlavním hrdinou je mladík Jim Hawkins, který se dostane k mapě ostrova, kde je zakopán poklad pirátského kapitána Flinta. Nález odstartuje dobrodružství, které okouzluje generace mladých čtenářů od knižního vydání Ostrova pokladů v roce 1883.

V Motionově knize žije syn Jima Hawkinse Jim junior se svým otcem v hostinci na Temži. Navštíví ho dívka, která, jak se ukáže, je dcerou padoucha původního příběhu, piráta Johna Silvera. Přesvědčí Jima juniora, aby ukradl svému otci mapu s pokladem, utekl z domova a společně s ní hledal zbytek pokladu.

Motion prozradil, že pokračování bude „dost ponuré“. „Nepíšu to jako Stevenson, ale ani se příliš nevzdaluji od jeho tónu,“ uvedl. Prohlásil také, že ho psaní žádné knihy netěšilo víc a že už má za sebou asi třetinu románu.