Kapela Wham! vystoupila jako první západní skupina v Číně

Peking – Psal se 7. duben 1985 a v Číně mohli poprvé vidět kapelu ze Západu - bylo jí britské popové duo Wham! Koncertu kapely, kterou tvořili George Michael a jeho někdejší spolužák Andrew Ridgeley, se v Pekingu účastnilo na 15 tisíc fanoušků. Vystoupení v Číně navrhl kapele jeden z jejich dvou manažerů Simon Napier-Bell. Celá akce vyvrcholila koncertem skupiny na pekingském gymnáziu. Režisér Lindsay Anderson cestu zdokumentoval ve svém filmu Foreign Skies. Podruhé zahráli Wham! ještě o tři dny později v Kantonu. Skupina ale nebyla prvním západním umělcem, který vystoupil v Říši středu, už v roce 1981 tam koncertoval francouzský umělec Jean-Michel Jarre.

„Blízko pódia se nikdo neodvážil vstát ze sedadla a vzadu, kde nebyly kamery, odvážlivci začali tančit,“ vzpomíná na první vystoupení popové kapely ze Západu v Číně manažer dvojice Wham! Simon Napier-Bell.
 
Dvojice Wham chtěla být do dvou let nejslavnější kapelou na světě. „Musíte zahrát v Číně,“ poradil jim protřelý manažer. Osmnáct měsíců pak přemlouval čínské úředníky, aby koncert povolili. „Vaše otevřenost bude signálem pro investory,“ vysvětloval tehdy čínským úředníkům. Kapelu Queen, která o vystoupení v Číně rovněž stála, vykreslil tamějším úřadům jako zhýralce, zato dvojici Wham! jako slušné mládence. 
 
Vánoční hit skupiny - Last Christmas zná snad každý

Duo svého času slavilo velké úspěchy a vévodilo hitparádám, hity jako Wake Me Up Before You Go Go nebo vánoční Last Christmas se dodnes hrají v rádiích. Získali cenu Brit Awards pro nejlepší skupinu roku. Protože ale Michael pošilhával po sólové kariéře, rozhodli se Wham! v roce 1986 v nejlepším skončit. Na jejich rozlučkový koncert na stadionu ve Wembley přišlo v červnu zmiňovaného roku na 80 tisíc smutnících fanoušků. Michael se osamostatnil a mohl začít naplno se sólovou kariérou.

Wham! v Číně (zdroj: ČT24)

V Číně od roku 1985 vystoupily další hvězdy. V roce 2001 zde vystoupili na galakoncertu tři slavní tenoři - Luciano Pavarotti, Plácido Domingo a José Carreras. V pekingské sportovní hale koncertovalo švédské duo Roxette, později v Číně zahráli i Ricky Martin, Carlos Santana nebo Sting. Islandská zpěvačka Björk vyvolala před dvěma lety skandál výkřiky Tibet! při svém koncertu v Šanghaji.