Radůza se zpovídá: Miluju vás

Praha - Jako svoji dosud nejintimnější zpověď označuje písničkářka Radůza své nové album Miluju vás, které se právě dostává do prodeje. Album vydala po mateřské dovolené se dvěma dětmi a prodělané závažné nemoci a jeho atmosféru podtrhují fotografie z vlastního rodinného alba použité na obale i uvnitř bookletu. „Je v ní ze mě všechno - všechna moje trápení, naděje a radosti, to, jaká jsem, všechny věci, které jsem udělala špatně a které se mi povedly, všechny pochyby a jistoty… Je tam všechno,“ říká o albu sedmatřicetiletá hudebnice, které se v červnu 2007 narodil syn a loni v březnu přivedla na svět dceru.

Na desce je sedmnáct nových písní, ve kterých se Radůza opět představuje jako harmonikářka, nechybějí ale ani kapelové úpravy, vlastní doprovod na klavír a jedna cimbálovka. K natáčení si písničkářka přizvala řadu muzikantů - třeba kytaristu Petera Bindera, bubeníka Miloše Dvořáčka, basistu Jana Jakubce nebo Cimbálovou muziku Stanislava Gabriela. Producentkou alba je sama Radůza.

Osobním tématům písní odpovídají i fotografie použité na obalu nahrávky, jejichž autorkou je písničkářka a vznikly na dovolené v Turecku, odkud pochází její přítel a otec dvou jejích dětí. „K textům z takového období, které rozhodně nemohou být malebné, jsem jiné fotky ani dát nemohla, ale doufám, že už je při podobné příležitosti nebudu muset použít,“ podotýká autorka.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Radůzu objevila v roce 1993 Zuzana Navarová, která byla její patronkou v počátcích kariéry. Zpívající harmonikářka, kytaristka a pianistka vystudovala konzervatoř v oboru skladba a vyrostla v originální šansoniérku. Získala tři výroční ceny Akademie populární hudby Anděl a její desky se bez velké reklamy dostaly na přední místa prodejních žebříčků. O jejím vztahu k oficiálním oceněním svědčí fakt, že jednu sošku Anděla dala do aukce v Českém rozhlasu, která přispěla na onkologii. Další se dostal do aukce pro autistické děti a třetí se objevil v aukci u Anny Geislerové. Předchozí album vydala sedmatřicetiletá Radůza v roce 2008. Šlo o desku pro děti, na které čte svou knížku pohádek O Mourince a Lojzíkovi.

Po počátečním váhání neměla hudebnice podle svých slov problém vrátit se na pódia. „Zpočátku mi chybělo sebevědomí, ale pak to ze mě spadlo. O nic přece nejde, nikdo nezemřel, lidi na koncerty chodí a hezky reagují, mám vyprodáno, deska se prodává,“ vyjadřuje spokojenost Radůza.