V Brně lze zažít mytické setkání

Brno - Významný festival světových divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER oživil kulturní brněnský život už po dvacáté. Přehlídka pořádaná Janáčkovou akademií múzických umění představí do 10. dubna celkem 15 škol. Každá škola odehraje něco ze svého repertoáru. SETKÁNÍ/ENCOUNTER je díky rozsahu a kvalitě pozvaných souborů jedním z nejprestižnějších festivalů divadelních škol v Evropě. Motto festivalu 2010 zní „Mýtus setkání.“

„Cílem festivalu je zprostředkovat mezinárodní setkávání studentů, pedagogů a divadelníků, dále vzájemná výměna zkušeností a diskuse o budoucnosti vysokoškolských vzdělávacích programů zaměřených na divadelní práci,“ uvedla Hana Hřebačková z divadelní fakulty JAMU.

Zájem škol o účast na festivalu zpravidla převyšuje možnosti pořadatelů. Konečný seznam účastníků proto určuje výběrové řízení. Hned dvě školy letos přijedou z Londýna, představí se Royal Academy of Dramatic Arts a King's College. Nejdelší cestu urazí do Brna studenti a učitelé z Johannesburgu v Jihoafrické republice a Medellínu v Kolumbii. K tradičním účastníkům patří třeba Poláci, Němci, Rusové a Slováci.

Festival každoročně přináší odborníkům možnost srovnat různé styly divadelní práce a odlišné přístupy jednotlivých národů ke klasickým i méně známým látkám. Například Rakušané ze Štýrského Hradce přijedou se svým zpracováním Aristofanova Ženského sněmu, Britové oživí historickou látku o králi Eduardovi II., Slováci ukážou, jak vidí Zámek Franze Kafky. Jihoafričané dají publiku možnost zhlédnout milostný příběh z doby apartheidu.

Festivalová představení hostí Divadelní studio Marta, Kabinet múz, Centrum experimentálního divadla a Divadlo Bolka Polívky. Nejlepší studentské výkony odmění mezinárodní porota cenou Marta.

SETKÁNÍ/ENCOUNTER

Od 1. ročníku se festival neustále vyvíjí a rozšiřuje. Účastí zahraničních škol dostal festival SETKÁNÍ přídomek mezinárodní, prodloužil se na 5 dní a rozšířil svůj program o doprovodné akce. Postupem času začal festival SETKÁNÍ/ENCOUNTER nabývat na celorepublikovém významu. V letošním roce se koná festival pod záštitou České komise pro UNESCO, Ministerstva kultury České republiky, hejtmana Jihomoravského kraje, primátora statutárního města Brna a rektora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně.

  • SETKÁNÍ/ENCOUNTER autor: ČT24, zdroj: SETKÁNÍ/ENCOUNTER http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1558/155745.jpg
  • SETKÁNÍ/ENCOUNTER autor: ČT24, zdroj: SETKÁNÍ/ENCOUNTER http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1558/155744.jpg