Jiří Strach luští Santiniho jazyk

Praha - V březnu padla první klapka nového televizního filmu Santiniho jazyk, který pro Českou televizi natáčí režisér Jiří Strach. Filmaře čeká celkem 20 filmovacích dnů, natáčet budou především v exteriérech a reálech v Praze, v Kladrubech, v Plasech. Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem.

„Téma je ve srovnání dvou fenoménů – jistá spiritualita světa proti dnešní užvaněnosti,“ přiblížil obsah režisér Jiří Strach. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění.

Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které promlouvají přes hloubku času přímo k němu.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až nakonec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposud pečlivě udržovaný pohled na svět.

Na obrazovkách by se snímek Santiniho jazyk měl objevit v průběhu příštího roku. Hlavnírole byla svěřena Davidu Švehlíkovi, v dalších úlohách se představí například Marek Taclík, Viktor Preiss, Martin Stropnický, Monika Timková, Lucie Molnárová, Petra Molnárová a další. Scénář napsali Miloš Urban a Tomáš Končinský. Za kamerou stojí Martin Šec.

  • Santiniho jazyk - natáčení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1558/155794.jpg
  • Santiniho jazyk - natáčení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1558/155793.jpg