Knížák možná vstoupí dvakrát do stejné řeky

Praha - O místo ředitele Národní galerie v Praze se pravděpodobně uchází i její současný šéf Milan Knížák. Ministerstvo nechce jména uchazečů ale zatím komentovat, k případné Knížákově účasti konkurzu se nechce vyjadřovat ani mluvčí Národní galerie Petra Jungwirthová. Sám ředitel je prý v zahraničí. Do konkurzu se celkem přihlásilo osm lidí, jednoho ministerstvo vyřadilo pro nesplnění formálních podmínek.

Členové výběrové komise dostali jen materiály uchazečů bez osobních údajů a s odstraněným podpisem. Uchazeči měli zaslat svůj projekt, jak NG vést, a motivační dopis. Součástí jednoho z nich je prý i informace, že zájemce od roku 1999 NG vedl. Takovým člověkem je pouze Milan Knížák.

Již dříve bylo známé, že do výběrového řízení se přihlásili tři z pěti osobností, které ministerstvo k účasti v konkurzu vyzvalo dopisem. Jsou jimi ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, jeho předchůdce Jiří Fajt a ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný. Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma a rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška se nepřihlásili.

Podle dnešních Lidových novin jsou dalšími kandidáty kurátor Českého muzea výtvarných umění (dnes Galerie Středočeského kraje) Richard Drury, galeristka Monika Burian, Nicole Šťávová z aukční síně Christie's, která je dcerou kontroverzního podnikatele Josefa Šťávy, a kulturní pracovnice ministerstva zahraničí Vilma Anýžová.

Šťávová byla ale z konkurzu vyřazena z formálních důvodů a Anýžová, která je nyní vedoucí kulturní sekce českého velvyslanectví ve Washingtonu, dnes řekla, že se do konkurzu nehlásila.

Výběrová komise se sejde 14. dubna. Komise může ministrovi doporučit jednoho kandidáta, pořadí více kandidátů nebo nemusí doporučit žádného.

Národní galerie v Praze
Zdroj: ČT24
Vydáno pod