Chalupeckého cena 2010 se ohlíží. A má za čím

Praha – Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlásila soutěž o stejnojmenné ocenění určené pro mladé výtvarné umělce, kteří do konce roku 2010 ještě nestihnou oslavit 35. narozeniny. Vedle tradiční podzimní přehlídky finalistů, která se opět uskuteční v Centru současného umění DOX, je letošní 21. ročník také ohlédnutím za dvacetiletou historií Ceny a osobností Jindřicha Chalupeckého.

Kandidát na Chalupeckého cenu se může přihlásit sám (do 31. května) nebo být nominován. Společnost Jindřicha Chalupeckého oslovila 25 odborníků, aby do 30. dubna nominovali po třech adeptech na cenu.

Sedmičlenná mezinárodní komise (kurátor Ondřej Chrobák, malíř Martin Mainer, rektor VŠUP Pavel Liška, kurátoři ze Slovenska, Německa a USA Mira Keratová, Susanne Altmannová a Elizabeth Gradyová a ředitelka Muzea moderního umění ve Varšavě Joanna Mytkowska) vybere 15. června finalisty.

Výstava finalistů proběhne od 4. listopadu 2010 do 15. ledna 2011 v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích. Laureát pro letošní rok bude vybrán v průběhu výstavy a slavnostní ceremoniál a předání ceny se uskuteční 23. listopadu 2010.

V prostorách DOX bude představeno také dosavadních dvacet nositelů ceny (přehled laureátů). K výstavě bude vydán i katalog shrnující dvacet let existence soutěže. Třetí výroční výstavou se stane historické připomenutí osobnosti Jindřicha Chalupeckého, od jehož narození uplynulo v únoru sto let. Navíc se připravuje rozhlasový a televizní dokument k výročí založení Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Chalupeckého cena vznikla roku 1990 z podnětu Václava Havla, Theodora Pištěka a Jiřího Koláře, bývalý prezident podle svých možností také cenu předává. Jindřich Chalupecký (1910 až 1990), výtvarný a literární kritik a teoretik, s vypsáním ceny na sklonku svého života souhlasil s tím, že má povzbudit mladé umělce k větší aktivitě a umožnit jim přímý styk s výtvarným světem.

Vítěz CJCH 2010 získává 50 tisíc korun na svůj další umělecký rozvoj, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a 100 tisíc korun na výstavu, projekt nebo katalog.