Zemřel britský punkový průkopník Malcolm McLaren

New York - V New Yorku zemřel ve věku 64 let punkový impresário Malcolm McLaren, který byl manažerem legendární skupiny Sex Pistols. Spolu s návrhářkou Vivienne Westwoodovou je považován za zakládající postavu britské verze punkového hnutí. Britský umělec podlehl rakovině, pohřben bude nejspíše v Londýně.

McLaren se narodil 22. ledna 1946 na předměstí Londýna. V první polovině 70. let se přesunul do Spojených států, kde se stal manažerem americké skupiny New York Dolls, která se počítá mezi předchůdce punkových kapel. Úspěch ale zaznamenal až po návratu do Británie díky Sex Pistols.

Manažerem této legendární kapely se stal v roce 1975. O dva roky později vydali Sex Pistols singl God Save the Queen (Bože, ochraňuj královnu), který v Británii způsobil skandál a stál na počátku punkové exploze na britských ostrovech a později i na evropském kontinentu včetně tehdejšího komunistického Československa. K úspěchu skupiny i celého hnutí přispěl McLarenův cit pro skandály i práci s médii.

Zemřel Malcolm McLaren (zdroj: ČT24)

V pozdějších letech se činorodý McLaren mimo jiné sám věnoval hudební kariéře, zajímal ho například hip hop či později elektronická hudba. Kromě toho se zajímal o film či výtvarné umění. Známá je například jeho spolupráce s francouzskou herečkou Catherine Deneuveovou.

V poslední době vkládal McLaren naděje do dívčí kapely Jungk, kterou založil v Číně. „Populace Číny tvoří půlku planety a nikdo vlastně neví, jak zní hudba z Pekingu,“ nechal se slyšet. S touto kapelou už pódia dobýt nestihl.