Bienále výtvarných forem vede dialog s čističkou

Praha – Na tři desítky umělců se nechalo inspirovat prostorem bývalé čističky odpadních vod v Praze-Bubenči. Do všech koutů současných prostor Ekotechnického muzea rozmístili v rámci II. ročníku Bienále výtvarných forem svá díla. Industriální památku až do 17. dubna tak zabydlely instalace, fotografie, malby, sochy, hudba, tanec, divadlo i architektura.

Účastníci bienále se nechali inspirovat a ovlivňovat industriálními prostory Ekotechnického muzea, které se stalo nedílnou součástí vystavených výtvarných děl. Byla navržena nebo vznikala přímo pro muzeum.

„Fotografové fotili prostor a dělali koláže nebo naopak zachytili v prostoru objekty a lidi a fotografie umístili na místa, kde vznikly. Podobně vznikaly i sochy,“ přibližuje přípravu bienále kurátorka Lucie Loosová.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Na jakési křižovatce se tak setkávají jednotlivé formy výtvarných umění a jejich tvůrci vedou s výstavním prostorem dialog, mnohdy konfrontační. „Konfrontoval jsem naprosto jiný životní styl, než který mainstreamová společnost uznává, a také nahá těla s industriálním prostředím,“ prozradil například fotograf Petr Jedinák.

Další z vystavujících Lukáš Kubíček svými šperky vyjadřuje kontrast mezi minulostí a současností. „Každý na něj nějakým způsobem reaguje. V tom je kouzlo a napětí,“ domnívá se. Návštěvníci si kromě zmíněných mohou prohlédnout skleněné instalace Jitky Havlíčkové, podlahové koláže výtvarníka Tomáše Ziky nebo landartové projekty Tomáše Sklenáře.

Bienále výtvarných forem obsadilo všechny prostory bývalé čistírny odpadních vod – prostorné haly s nádržemi na vodu, podzemní tunely i kanály s dosud funkčními sto let starými stroji a turbínami. Kromě vystavovaných děl obohatí industriální architekturu také módní přehlídka, ideový architektonický workshop nebo autorské taneční představení.

  • Jitka Havlíčková / Doušky zdroj: Bienále výtvarných forem http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1565/156423.jpg
  • Plastika Lukáše Kubíčka zdroj: Bienále výtvarných forem http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1565/156424.jpg
Vydáno pod