Muchova epopej v Tokiu - velkorysá nabídka, která se odmítá?

Praha – Pražští radní by měli v nejbližších dnech rozhodnout o zapůjčení Muchovy Slovanské epopeje na výstavu do Japonska. Podle informací Českého rozhlasu ale velkorysou nabídku tokijského Art Centra, které se proslavilo velkými výstavami da Vinciho nebo van Gogha, s největší pravděpodobností odmítnou. Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy je důvodem mimo jiné vysoké riziko při zápůjčce všech dvaceti pláten mimo hranice České republiky.

Český rozhlas oslovil většinu radních, ti, kteří se zápůjčkou souhlasí, mají podmínku, že epopej lze do Japonska vyvézt jen za přísných bezpečnostních podmínek a jasných záruk pro Prahu. Epopej by byla v Tokiu vystavena tři měsíce, mimo republiku by byla kvůli přepravě a aklimatizaci ještě dalšího zhruba půl roku.

„Je to jedinečná příležitost k propagaci České republiky, Alfonse Muchy i hlavního města Prahy, kde by měla být epopej někdy v budoucnu vystavena,“ domnívá se například zastupitel za ČSSD Karel Klíma. Stejný názor ale nesdílí někteří radní za ODS. „Myslím, že je to nesmysl. Ať jezdí Japonci do Prahy,“ navrhuje radní pro sociální oblast Jiří Janeček.

Radní pro kulturu Ondřej Pecha možnost zapůjčení rozměrných Muchových pláten do zahraničí nezavrhuje, vidí ovšem některá ale, která radní v souhlasnému vyjádření nejspíše zabrání: „Slovanská epopej nikdy nebyla v celku vystavena mimo republiku, a to nám asi zabrání hlasovat pro vyvezení epopeje skoro na tři čtvrtě roku z Česka.“

Muchův vnuk chce zápůjčce zabránit i soudně

S vývozem cyklu obrazů do Japonska rozhodně nesouhlasí Muchův vnuk John Mucha. Pokud radní zápůjčku odsouhlasí, je připraven bránit se i soudní cestou. Bojí se, že úspěch výstavy by ze Slovanské epopeje udělal „cestující cirkus po světě a dojnou krávu na peníze“.

S pražskými radními jedná Mucha o stavbě nového pavilonu v Praze, preferuje někdejší Stalinův pomník na Letné. Radnice je pro Vítkov a uvažuje také o už existujících galerijních prostorách, které ale k dispozici nemá. „Prioritou hlavního města jako vlastníka epopeje je najít pro všech dvacet obřích pláten vhodné místo, o kterém se stále jedná. I proto si myslím, že hlasování bude tak padesát na padesát,“ dodává Ondřej Pecha.

Zápůjčka by nebyla zadarmo 

Zatím je epopej stále umístěna v zámku v Moravském Krumlově, kde už se byli podívat tři specialisté z tokijského Art Centra, aby si plátna změřili. Japonci městu Praze za zápůjčku nabídli uhradit náklady v řádu desítek milionů korun za kompletní restauraci pláten a také výrobu speciálních přepravních beden i válců na navinutí pláten. Součástí dohody by bylo i odvysílání dokumentárních pořadů o Slovanské epopeji, jejím chystaném vystavení v Tokiu a také o Praze a České republice.

„Jde o velkorysou nabídku, ale nakonec rozhodnou hlasy radních, do dvou týdnů jim na radě města předložím podklady z připomínkového řízení a pak se uvidí,“ uzavřel Pecha.

Vydáno pod