Ozvěny Febiofestu doléhají do Brna

Brno – Po Hradci Králové, Liberci a Pardubicích se regionální promítání mezinárodního filmového festivalu Febiofest přesouvá do Brna. Brněnskou část zahájí moravská premiéra filmu Alice Nellis Mamas & Papas, celkem se v kinech Scala a Art představí sedmnáct snímků, o dva méně než loni. Podle ředitele Febiofestu Fero Feniče se sice brněnské ozvěny rozsahem nezvětšují, nabídka filmů je ale velmi dobrá.

Kino Scala uvede v devíti projekcích především zajímavé distribuční novinky. Kromě předpremiéry filmu Alice Nellis o různých podobách rodičovství například velkoryse pojatou italskou ságu oscarového režiséra Giuseppa Tornatoreho Baaria nebo stylizovaný životopis nonkonformního francouzského skladatele a zpěváka Gainsbourg.

Kino Art nabídne osm vybraných snímků hned z několika festivalových sekcí - Made in USA, Latinskoamerické panorama či V hlavní roli dítě. Například nezávislý americký film 500 dní se Summer se stal diváckým hitem na festivalu Sundance, vizuální podmanivou krásou pak zaujme novozélandské drama Síla vody.

Febiofest 2010 Brno (zdroj: ČT24)

Pozornost diváků budou nejspíše přitahovat dva netradiční přepisy populárních dětských knížek. Animovaný Fantastický pan Lišák v režii Wese Andersona vznikl podle předlohy Roalda Dahla a vizuálně pozoruhodný Max a maxipříšerky v osobitém pojetí Spika Jonzeho podle knihy Maurice Sendaka.

Brněnská část Febiofestu potrvá od 12. do 16. dubna, pak na přehlídku čeká ještě Olomouc (13.– 6. 4.) a Ostrava (14.–16. 4.). „Věřím, že příští rok přinese zase nějaké nové nápady,“ uvedl k dalším plánům Fero Fenič, „v této chvíli se nejvíce těším na to, že se povede dovést vše do zdárného konce, a pak zase začnu přemýšlet, co dál.“

Febiofest 2010 Brno
Zdroj: ČT24/Brněnské kulturní centrum