Anthonyho Hopkinse donutila k malování vlastní žena

Londýn – Oscarový herec Anthony Hopkins má za sebou úspěšnou výstavu v Anglii. Slavná hollywoodská hvězda se malování věnuje zhruba osm let, talent v něm objevila jeho třetí žena Stella Arroyaveová. Sérii padesáti akrylových a inkoustových pláten vystavoval Hopkins v únoru v londýnské galerii a následně také v Edinburghu. Jeho obrazy si mohli lidé v Evropě prohlédnout poprvé, předtím byly k vidění jen v Kanadě a ve Spojených státech.

„Hopkinsova žena Stella objevila jeho malby a kresby ze školy a donutila ho pokračovat v malování na profesionální úrovni,“ potvrdil začátky malířského úspěchu známého herce kurátor londýnské výstavy Jonathan Poole. „Používá živé barvy a má neskutečnou představivost. Nezajímá ho, co si lidé o jeho obrazech myslí, takže jsou naprosto upřímné, a to se mi líbí,“ dodal.

Nezapomenutelný představitel sériového vraha Hannibala Lectera z filmu Mlčení jehňátek nemaluje klasicky štetcem, ale své obrazy vyrývá dlátem. Při malování portrétů vždycky začíná u očí, jejichž zvýraznění věnuje zvláštní pozornost. Podle Pooleho chce tak Hopkins upozornit na to, že každý vidí svět vlastníma očima.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

„Vzhledem k tomu, že za sebou nemám žádnou malířskou školu, jsem v tvorbě naprosto svobodný. Nebojím se, co na to kdo řekne, takže si maluji, co a jak chci. Nemám žádný cíl, nehledám význam, jde mi jen o radost z barev,“ říká o své tvorbě Hopkins. Inspiraci hledá na svých cestách po Mexiku a Kolumbii, odkud pochází jeho manželka.

Stella Hopkinse podporuje i v hudební tvorbě. Tři své skladby představil například v srpnu na Toskánském slunečním festivalu, kde byly vystaveny i hercovy obrazy.

Vydáno pod