Pavlásková točí film o bludičkách z dětských domovů

Pyšely - V těchto dnech natáčí režisérka Irena Pavlásková v Pyšelích a jejich okolí třídílný televizní film Bludičky. Snímek podle scénáře Ivo Pelanta vypráví o velkém problému naší současné reality - o dětech z dětských domovů, které na počátku dospělosti vstupují do normálního života, na nějž jsou jen málo připraveny a s nímž se musí mnohdy bolestně srovnávat.

„Děti, které prožily svůj život v dětských domovech, vycházejí do normálního světa. Jsou jako my, ale ne úplně. Cosi jim chybí, cosi nemohly nikdy dostat, ať se stát a jeho instituce snažily sebevíc - zkušenost normální rodiny. Nevstupují do běžného občanského života jako běžní mladí lidé, tedy samozřejmě a přirozeně, s vnitřní i vnější výbavou, kterou dává rodina - ony musí v tom obyčejném světě kolem sebe nejdříve něco důležitého nalézt, objevit a mnohdy si i bolestně prožít,“ upozorňuje dramaturg Jan Otčenášek.

Příběh maličkého klanu tří sourozenců, Marie, Adama a Evy, kteří celý svůj dosavadní život prožili v dětském domově, vypráví právě o okamžiku nárazu mladých lidí bez rodinné zkušenosti na realitu, běžnou a obvyklou každému z nás, co jsme měli to zdánlivě samozřejmé štěstí v rodině vyrůstat. „Je to příběh jejich dozrávání, které je o to obtížnější, že musejí nalézt, co jim chybí,“ dodává Otčenášek.

Celkem 31 natáčecích dnů si filmaři rozvrhli do dvou etap. První proběhla v únoru letošního roku, druhá se natáčí právě v těchto dnech, především v obci Pyšely, v tamním dětském domově a jeho okolí.

Režie Bludiček se ujala Irena Pavlásková, za kamerou stojí Diviš Marek. Hlavní role byly svěřeny Janě Pidrmanové, Filipu Cílovi a Tereze Nvotové, do dalších rolí byli obsazeni například Simona Stašová, Miroslava Pleštilová, Jan Zadražil, Růžena Merunková, Stanislav Zindulka, Rostislav Novák, Václav Jiráček, Jana Janěková, Martina Menšíková, Pavla Beretová nebo Jana Stryková.

Vydáno pod