David Crowley o designu a umění v době studené války

Praha - Internetový portál ČT24 zprostředkoval on-line přenos jedinečné přednášky slavného britského historika umění Davida Crowleyho nazvané Double Agents: Reflections on Architecture, Film and Design in the Cold War. Přednášku v anglickém jazyce nabídla Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze jako mimořádnou záležitost v rámci jarního cyklu, který pod názvem Umění, věda a filozofie (pohledem třicátníků) připravil Cyril Říha a uvádí jej společně s Karlem Císařem z Katedry dějin umění a estetiky VŠUP. Záznam přednášky si můžete přehrát v tomto článku nebo v archivu iVysílání.

David Crowley je britský historik umění zaměřující se na východní Evropu. Vyučuje na Royal College of Art v Londýně. Je autorem řady publikací, včetně  knihy Varšava (Reaktion, 2003) a tří svazků společně se Susan Reid Style and Socialism (Berg 2000), Socialist Spaces (Berg, 2003) a Pleasures in Socialism. Byl hlavním kurátorem výstavy Cold War Modern: Design 1945-1970, která se s velkým ohlasem uskutečnila v roce 2008 a 2009 ve Victoria and Albert Museum.

„Umělci a designéři byli vzrušení z možností nových materiálů a z výroby nových předmětů pro nový život. Studená válka je érou naděje a optimismu,“ popisuje snahy designérů v tomto období David Crowley, kterého fascinují futuristická křesla, televize, rádia, kuchyňské spotřebiče nebo slavná tříkolka s aerodynamickým tvarem, v jejímž kokpitu se řidič mění v pilota - věci navržené v období strachu i velkého očekávání.

Umění, věda a filosofie (pohledem třicátníků) (zdroj: ČT24)