Do Žižky zatéká, oprava potrvá rok

Praha – Na rok a půl zakryje monumentální jezdeckou sochu Jana Žižky na Vítkově lešení. Minulý týden začaly práce, které mají zajistit, aby se nepoškodila dlažba okolní terasy, brzy tedy vyroste kolem jedné z největších soch na světě lešení. Samotnému restaurování předchází ještě průzkum. Socha se měla opravovat už při nedávné rekonstrukci celého vítkovského památníku, kvůli nákladnosti a náročnosti byly ale opravy odloženy.

Za šedesát let, kdy shlíží na Prahu, byla socha husitského vojevůdce opravována dvakrát. V současné době bronzový plášť sochy i její ocelové prvky korodují, generální oprava je už nevyhnutelná. „Do sochy zatéká, dochází k poměrně velké korozi ocelových prvků,“ potvrdil náměstek pro investiční rozvoj Milan Plaček z Národního muzea, které je správcem sochy.

Rozměrný bronzový pomník – vysoký devět metrů, široký pět, dlouhý 9,6 metru a vážící 16,5 tuny – bude rekonstruovat firma Houska a Douda, kterou muzeum vybralo ve výběrovém řízení. Stejná firma pracovala také na opravě trig na střeše Národního divadla nebo jezdecké sochy Jiřího z Poděbrad.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Restaurátorský průzkum by měl mimo jiné rozhodnout o tom, zda bude socha rekonstruována na místě nebo přenesena do ateliéru. Do konce května restaurátoři také vyberou metodu, kterou se socha bude opravovat.

Jednou z možností je, že jednotlivé části z celkem sto dvaceti, z nichž některé váží i dvě stě kilo, budou sneseny pomocí jeřábu k podstavci a konstrukce pod sochou se postaví znovu. „Druhou variantou je vybourat železobetonové konstrukce v nohách, udělat nové a zachovat část vnitřní konstrukce,“ doplnil restaurátor Ivan Houska.

Rekonstrukci, která bude stát 30 milionů korun, z větší části zaplatí ministerstvo kultury. Dokončena by měla být do listopadu 2011.

V roce 1882 byl založen spolek pro zbudování pomníku Jana Žižky z Trocnova na vrchu Žižkově, který měl otevírat velkolepou nekropoli legionářů a osvoboditelů. Památník byl postaven ve stylu funkcionalismu v letech 1929 až 1932 podle projektu Jana Zázvorky. Na vytvoření jezdecké Žižkovy sochy se konaly tři soutěže, napotřetí porotci vyzvali tři sochaře starší generace - Ladislava Šalouna, Jana Mařatku a Bohumila Kafku.

Vedly se četné diskuse o co největší historickou věrnost, v roce 1931 vybrali Kafkův návrh. Sádrový model Žižkovy sochy dokončil Kafka v roce 1941, jejího odlití se ale nedožil. Socha byla odlita v roce 1946 a odhalena 14. července 1950 v den 530. výročí bitvy na Vítkově, která byla prvním velkým vítězným střetnutím husitů s křižáckými vojsky.