Tři finalisté Ortenovy ceny: román, povídky a poezie

Praha - Na letošní Cenu Jiřího Ortena jsou nominováni spisovatelé Jan Němec, Jan Těsnohlídek mladší a Kateřina Tučková, jejichž knihy porota vybrala z devadenácti prací. Cena pro autora prozaického nebo básnického díla v českém jazace, jemuž v době vydání díla nebylo více než třicet let, bude udělena na veletrhu Svět knihy 13. května, kde se budou moci návštěvníci seznámit také s vítěznými knihami předchozích ročníků.

Jana Němce nominovala porota za jeho prvotinu Hra pro čtyři ruce (vydalo Druhé město) za „bravurní schopnost dosadit do tradičního půdorysu povídky široký vějíř nápadů a stylizačních škál“.

Básnická sbírka Jana Těsnohlídka mladšího s názvem Násilí bez předsudků (vydal Klub přátel Psího vína) je podle poroty generační básnickou výpovědí o revoltě „v době, kdy se k ní těžko hledá důvod“.

Třetí nominovanou je Kateřina Tučková se svým románem Vyhnání Gerty Schnirch, který vydal Host. Porotci vyzdvihují odvahu, s níž autorka „v rozsáhlém románovém prostoru zpracovala na konkrétních osudech velké dějinné téma“.

Prozaická prvotina Jana Němce Hra pro čtyři ruce obsahuje devět povídek. Na první pohled by se mohlo zdát, že pocházejí od různých autorů, což nesvědčí o rozpadavém stylu, ale o Němcově nápaditosti. Prostředím povídek je vězeňská cela, čichací místnost, nákupní centrum či interiér autobusu. Mění se vypravěči. Množí se úhly pohledu. Překvapuje originalita postav. A středobodem je láska „málem milostná“.

Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, je jen s osobními věcmi odsunuta v květnu 1945 společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň… Kromě bolestných otázek viny, odplaty a odpuštění mezi Čechy a Němci se čtenář stává svědky netradičního vztahu matky a dcery, který je deformován nejen omezeným prostředím, v němž se jako české Němky vystrnaděné na okraj společnosti směly pohybovat, ale také vzájemným nepochopením dvou generací, obtížnou komunikací a nemožností zprostředkovat osobní zkušenost.

Prvotina Jana Těsnohlídka ml. je básnicky ambiciózní projekt. Expanzivní styl psaní v nejlepších chvílích střídá fotograficky zachycený okamžik příkré meditace. Kritika spatřuje ve sbírce možnou generační zpověď, ale také poezii, která se knižně vydávat neměla,manipuluje a její autor „kecá“. Jan Těsnohlídek ovšem v žádném případě nepředkládá pouze lyrizující žvást. Texty jsou určeny pro inteligentní publikum spíše než pro úzce orientovaný poetariát.

O letošních nominacích rozhodovala porota ve složení Petr A. Bílek, Petra Hůlová, Jindřich Jůzl, Pavel Kosatík a Jiří Peňás. Cena Jiřího Ortena již byla udělena dvaadvacetkrát. Mezi laureáty jsou například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý či letošní porotkyně Petra Hůlová. Loni Ortenovu cenu dostala Jana Šrámková za svůj prozaický debut s názvem Hruškadóttir.