David Matásek hraje starého nácka

Praha - V Experimentálním prostoru Roxy/NoD je dnes k vidění představení s titulem Starý nácek. Projekt zkoumá příčiny, jež spisovatele Knuta Hamsuna, držitele Nobelovy ceny za literaturu, dovedly až k tragické konverzi k nacismu, k obdivu k Adolfu Hitlerovi, což mu ve stáří přivodilo totální společenskou a uměleckou izolaci. Spekulace o možné duševní chorobě či o logickém vyústění jeho myšlenkových pochodů, jež se zrcadlily už v jeho raném díle, jsou stále živé a provokují i po letech lidskou představivost. Představení připravila Bohnická divadelní společnost ve spolupráci s profesionálními herci. V roli norského spisovatele exceluje David Matásek.

Hra je pojata jako dokument a soudní proces ve věci svědomí a odpovědnosti umělce - génia. Tato dokumentární linie inscenace se prolíná s úryvky ze spisovatelova díla. Divadelní scénář napsal Martin Komárek.

„Proč Hamsun? Už před mnoha lety mě okouzlil jeho román Hlad /Sult/. Pak jsem se s hrůzou dozvěděl, že tento geniální spisovatel propadl ve stáří kouzlu nacismu. Začalo to ve mně hlodat. A pak jsem, po třiceti letech, potkal pana Martina Komárka a nabídl mu téma. A bylo to! Komárek nabídku okamžitě přijal. Jak by ne – on to téma v sobě nosil také. Myslel jsem původně, že uděláme divadlo – dokument. Ale pan autor, v psaní divadla novic, v září 2009 odevzdal plnokrevně pulsující divadelní text, čímž posunul můj záměr od typu divadla – dokumentu, k divadlu nespoutanému realitou, s prvky absurdní poetiky, k drásavé Hamsunově introspektivě, již provokují vzpomínky a sny,“ odhalil motivace režisér a autor koncepce Martin Učík. 

Postava norského spisovatele Knuta Hamsuna je ve světové literatuře nepřehlédnutelná z mnoha důvodů. Jeho dílo bylo oceněno Nobelovou cenou za literaturu. Vytvořil typ psychologického románu, který v rozervaném a ve společnosti prohrávajícím hrdinovi jako by předjímal pozdější dílo Franze Kafky. Hamsun v Norsku podporoval pronacistický režim Vidkuna Quislinga, později se setkal s Hitlerem a Goebbelsem, kterému prý dokonce věnoval medaili Nobelovy ceny. Podle některých zdrojů ho k pronacistickým myšlenkám přivedla jeho manželka.

  • Starý nácek zdroj: Roxy/NoD http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1572/157108.jpg
  • Knut Hamsun v roce 1884 zdroj: Wikipedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1574/157346.jpg
Vydáno pod