Von Däniken: Stonehenge a pyramidy jako letiště pro mimozemšťany

Zofingen (Švýcarsko) - Autor knih přeložených do více než 30 jazyků a prodaných v nákladu 62 milionů výtisků se těší oblibě milovníků záhad po celém světě a zároveň silné kritice ze strany vědců. Ve svých teoriích například prohlašuje, že obří obrazce na planině Nazca v Peru, pyramidy v Gíze či megality ve Stonehenge sloužily jako přistávací dráha pro mimozemšťany. Popularitu si získal již svojí prvotinou, knihou Vzpomínky na budoucnost (1968), která byla předlohou stejnojmennému dokumentárnímu filmu. Záhadolog Erich von Däniken se narodil 14. dubna 1935 ve švýcarském Zofingenu.

„Pokud by byly jeho úvahy reálné, znamenalo by to, že celá řada renomovaných vědců nemá pravdu. Jedním z těch, kteří by se museli mýlit, by byl třeba i Albert Einstein,“ tvrdí astronom Miloš Podařil. Podle některých názorů je účelem Dänikenových knih pouze vydělat peníze. Nejsou totiž psány vědecky, neobsahují přesné argumenty, takže s nimi nelze z hlediska pravdivosti faktů ani vědecky polemizovat. Sám Däniken přiznává, že objektivní důkaz pro návštěvu mimozemšťanů na Zemi mu stále chybí, má prý však stovky jasných indicií.

Ve svých knihách pátrá po stopách mimozemšťanů u řady prehistorických památek po celém světě; většinu z nich sám nejednou navštívil (každý rok je minimálně šest měsíců na cestách). Nadpozemské civilizace stojí podle Dänikena mimo jiné za vznikem obřích soch na Velikonočním ostrově, Brány slunce v bolívijském Tíwanaku, olméckých hlav v Mexiku či pevnosti Sacsayhuamán v Peru.

Za nepřímé důkazy o návštěvě mimozemšťanů označuje Däniken i řadu kreseb starých civilizací, na nichž jsou podle něj „zřetelně zpodobeni kosmonauti“. Například na reliéfu sarkofágu z mexického Palenque, na němž je lidská postava uprostřed změti mayských mytologických symbolů, by podle něj „každé dítě rozpoznalo raketu“. „Bude-li kamenný reliéf z Palenque z řetězu indicií vyškrtnut, pak musíme vážně pochybovat o vůli k poctivému zkoumání souboru vynikajících nálezů,“ tvrdí Däniken ve své nejslavnější knize Vzpomínky na budoucnost. Po letech Däniken připustil, že se v knize objevilo pár nepřesností, které časem „uvedl na pravou míru“, ale na podstatě jeho teorie se prý nic nemění. Z dalších jeho knih prosluly mimo jiné Zpátky ke hvězdám, Setba z vesmíru či Bohové byli astronauti. Jeho teorie nejspíš inspirovaly i tvůrce filmu a seriálu Hvězdná brána.

Erich von Däniken již jako učeň hotelové školy podnikl svou první cestu do Egypta. V roce 1960 se oženil se servírkou Elisabethou Skajaovou, v roce 1963 se mu narodila dcera Cornelie a o rok později se stal vedoucím hotelu v Davosu. Žije nedaleko švýcarského města Interlaken, v němž v květnu 2003 otevřel zábavní Park záhad (nyní JungfrauPark), v němž se návštěvníci mohou seznámit s jeho teoriemi.

V poslední době se věnuje výzkumu tajemných obřích obrazců na planině Nazca v Peru, které podle něj sloužily jako přistávací dráha pro mimozemšťany. Přiznává, že sám žádné UFO nikdy neviděl, ale je přesvědčen, že mimozemšťané Zemi pozorují a brzy ji opět navštíví. „Celá moje práce směřuje k tomu, abychom byli připraveni a nedošlo k žádnému kulturnímu šoku,“ tvrdí Däniken, který již několikrát přednášel i v ČR.

Vydáno pod