K. Vary chtějí dát letos na festival méně, Bartoška požaduje navýšení

Karlovy Vary - O milion a půl nižší dotaci schválilo město Karlovy Vary na pořádání letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu, který se letos v Karlových Varech uskuteční od 2. do 10. července. Jedná se o částku 6,5 milionu korun. Karlovarský primátor zdůvodnil snížení festivalové dotace celkovými škrty v městském rozpočtu kvůli krizi. Prezident festivalu Jiří Bartoška po dnešním jednání s vedením města uvedl, že je to málo a bude požadovat navýšení této částky minimálně na loňskou úroveň.

Primátor Werner Hauptmann oznámil, že se rada bude finanční podporou festivalu znovu zabývat a zastupitelstvu navrhne zvýšení na loňskou částku. „Máme v ruce argumenty od pořadatelů festivalu, kteří nám poprvé přesně spočítali, jaký finanční přínos město z této akce má. Je to přesvědčivý materiál,“ řekl Hauptmann.

Jiří Bartoška uvedl, že společnost Film Servis Festival Karlovy Vary včetně svých partnerů v Karlových Varech loni utratila téměř 138 milionů korun. Například za ubytování to bylo kolem 40 milionů korun. Firma navíc využívá hlavně místní lidský potenciál, konstatoval Bartoška. „Kolem 70 procent ze všech brigádníků jsou lidé z Karlovarska. Festival je pro město jednoznačně ekonomickým přínosem,“ dodal.

Rozpočet karlovarského festivalu se posledních několik let pohybuje mezi 120 až 130 miliony korun ročně. V loňském roce 25 procent rozpočtu hradilo ministerstvo kultury, deset procent Karlovarský kraj spolu s lázeňským městem a zbylá částka přišla od 20 sponzorů.

MFF Karlovy Vary 2009
Zdroj: ČT24/MFF Karlovy Vary