Výstava o baťovské architektuře dorazila do „svého“ Zlína

Zlín - Výstava připomínající unikátní zlínskou architekturu vzniklou v letech 1910-1960 a spojenou se jménem podniku Baťa začala v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně. Prezentace měla premiéru již před rokem ve Veletržním paláci v Praze a reprízu v prostorách mnichovské Pinakotéky moderního umění a vzbudila enormně vysoký zájem veřejnosti - navštívilo ji dosud přes 100 tisíc lidí. Expozice bude ve Zlíně k vidění do 29. srpna.

Kvůli omezenému prostoru je výstava ve Zlíně redukována přibližně na třetinu. Pražská expozice byla orientována na obecné seznámení veřejnosti s rozsahem činností firmy Baťa, její produkcí a s nevídaným rozvojem Zlína v průběhu meziválečného období i celkovým prostředím města v minulosti a nyní. Ve Zlíně je naopak zaměřena zejména na představení nových galerijních sbírek architektury, dosud nevystavených nebo neznámých zajímavých fotografií, například originálů od slavných fotografů Josefa Sudka a Rudolfa Brunera - Dvořáka, a plánů.

Mezi nejzajímavější exponáty patří územní plán Zlína od Františka Lydie Gahury z roku 1935, který je vystaven vůbec poprvé. „Je to úžasný archivní materiál a je senzační, že nám ho Moravský zemský archiv (v Brně) půjčil,“ řekla Radomíra Sedláková z Národní galerie v Praze, která se zlínskou galerií na výstavě spolupracuje.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Expozice přibližuje unikátní architekturu a urbanismus firmy v první polovině 20. století, rychlý vzrůst továrny a města Zlína, velkorysé projektování zahradního města. „Návštěvníci se seznámí i s originalitou systému řízení i podpory podnikání, zcela novým životním stylem a celkovým rozkvětem, jaký v naší republice v tak krátké době žádné město nedosáhlo,“ uvedla kurátorka výstavy Ladislava Horňáková.

Výstavu doprovodí řada akcí - přímo v exteriérech města se uskuteční řada komentovaných prohlídek, Krajská knihovna Františka Bartoše připravila čtení o Baťovi, Miroslava Štýbrová z Obuvnického muzea předvede ukázky prodeje a typy prodejen u firmy Baťa.