420people překvapí na Nové scéně diváky i sami sebe

Praha - Na Novou scénu dnes a zítra večer premiérově vstoupí s celovečerním programem soubor 420people, který si za tři roky svého působení na poli současného tance získal řadu ocenění včetně Thálie a ocenění na festivalu Tanec Praha. Večer nabídne vedle kritikou i diváky oceňovaných choreografií B/olero a Small Hour novou choreografii Václava Kuneše Affordance, jejíž název nese i celý večer. Představení bude překvapením i pro samotné tvůrce - ke spolupráci si přizvali světoznámého amerického tanečníka a mistra improvizace Michaela Schumachera, který bude celý večer vystupovat v roli glosátora a zasahovat nepředvídaně do představení.

„K teorii affordance (afordancí) jsem se dostal stejně jako k jiným věcem náhodou, na internetu,“ říká tanečník a choreograf Václav Kuneš, spoluzakladatel souboru. Teorii v roce 1977 představil psycholog J. J. Gibson. Vychází z toho, že v objektech je implicitně skryto, jaké akce můžeme s objekty provádět. Jinými slovy: objekty na nás „křičí“, co s nimi máme udělat. Klika volá: „Stiskni mě“, schod volá: „Stoupni na mě“, pivo: „Vypij mě“ a podobně. V choreografii Affordance vystoupí na hudbu maďarského houslisty Lajkó Félixe, Louise Armstronga, Elly Fitzgeraldové či Duka Ellingtona deset tanečníků, z nich šest českých. Jedná se o dosud největší projekt 420people, který si soubor mohl dovolit právě díky nabídce Nové scéně vystupovat pravidelně na jejím jevišti a využívat jejího zázemí.

Choreografii Ohada Naharina B/olero, uvedenou souborem poprvé v prosinci 2008, uvidí diváci v původní verzi, bez Schumacherových zásahů. „Ale představení nemusí začít v plánovaných 19:30, jeho součástí může být i přestávka. S neřízenou střelou, jakou představuje Schumacher, nikdo neví, co se stane. Nechte se překvapit,“ slibuje Kuneš.

Schumacher, dlouholetý člen Ballett Frankfurt Williama Forsytha, je pověstný svým přístupem, v jehož rámci boří zažité tendence mezi diváky a interprety. Vyjmutím části díla z původního kontextu a zasazením jinak, než bylo původně zamýšleno, dosahuje nových souvislostí. „Nedá se říct, jak bude představení vypadat, a není zaručeno, že naše spolupráce s 420people přinese úspěch. Nevíme dopředu, co vznikne,“ říká Schumacher.

Reprízy představení jsou plánovány na 23. a 24. června. Mezitím se na Nové scéně představí 27. a 28. května izraelská tanečnice Talia Pazová spolu s dalšími choreografiemi Václava Kuneše Paedocypris Progenetica - small fish a Wall to wall. „Jsme rádi, že můžeme trávit více času doma a pracovat s mladou generací po celé republice,“ říká Nataša Novotná, Tanečnice roku 2009, která stejně jako Kuneš léta působila v zahraničí, zejména v prestižním souboru Nizozemského tanečního divadla vedeném českým tanečníkem a choreografem Jiřím Kyliánem.