Dny evropského filmu ukážou nechtěný svět

Praha - Dnes večer začne v pražském kině Světozor 17. ročník Dnů evropského filmu. Festival tu potrvá do 22. dubna, pak se přemístí do Brna. Ozvěny přehlídky se uskuteční v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Olomouci, Plzni, Uherském Hradišti a Veselí nad Moravou. Program festivalu zahrnuje to nejlepší ze současné evropské tvorby - celkem 38 filmů z osmadvaceti zemí. Zahajovacím snímkem bude komedie uznávaného současného německého tvůrce Fatiha Akina nazvaná Soul Kitchen.

„Pokládáme za důležité, aby český divák dostal příležitost vidět i ty filmy, které by se z různých důvodů do běžné distribuce nedostaly, ale které svědčí o aktuálním vývoji evropské kinematografie,“ uvedl k festivalu ministr kultury Václav Riedlbauch.

„Letošní festival uvede speciální výběr evropských filmů, které by nás měly přimět přemýšlet také o těch stránkách lidského bytí, jež se běžně snažíme z našeho každodenního života vytěsnit: o chudobě a vytlačování některých skupin obyvatel na okraj společnosti,“ zveřejnila dramaturgii letošního ročníku JUDr. Irena Moozová, vedoucí Zastoupení Evropské komise v České republice.

„Soul Kitchen“, poslední film miláčka publika Fatiho Akina, je turbulentním vyznáním lásky multikulturnímu Hamburku. S humorem zde Akin vykresluje příběh Řeka žijícího v Německu, který z malého bufetu vytvoří originální restauraci, jež se brzy stane oblíbenou hudební scénou. „Soul Kitchen“ je skvělá komedie o přátelství, lásce, rozchodu a boji o domov.

Norská krimi komedie Bezva chlap festival 22. dubna zakončí - Ulrik je v rámci možností bezva chlap. Netrápí ho žádné zvláštní touhy a nic moc od okolí nevyžaduje. Ani moc nepřemýšlí nad tím, co dělá. Když mu někdo nabídne střechu nad hlavou a něco k snědku, splní mu na oplátku jeho přání. Ať už se jedná o špetku pozornosti či vraždu na objednávku.

Českou republiku bude reprezentovat nový dokument Olgy Špátové Oko nad Prahou /2010/, ve kterém autorka zachytila celou kauzu stavby Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického /od samotného výběru návrhu až po tragický konec jeho autora/. Po projekci filmu bude následovat debata o filmu a architektuře, která se uskuteční 16. dubna v 18.30 hodin v kině Světozor.

  • Soul Kitchen zdroj: DEF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1578/157744.jpg
  • Bezva chlap zdroj: DEF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1578/157755.jpg
  • Oko nad Prahou zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1574/157372.jpg