Schiele 120 - Díla Egona Schieleho do sytosti

Český Krumlov – Výstavu děl Egona Schieleho doplněnou pracemi jeho přátel a expozicí současných výtvarníků zahajuje českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum. Kulturní centrum ve městě, kde vznikly nejkrásnější Schieleho obrazy, se rozhodlo výstavní projekt uspořádat ke 120. výročí narození rakousko-českého výtvarníka. Na tři desítky děl získalo Art Centrum ze světových galerií i soukromých sbírek, většina z nich je vystavena vůbec poprvé.

Návštěvníci galerie si mohou prohlédnout Schieleho portréty, akty i pohledy na Krumlov a jeho okolí. Poprvé jsou tu vystaveny portréty jeho strýce Leopolda Czihazcka, díky němuž mohl Schiele studovat na akademii výtvarných umění. „Je zajímavé a důležité, že se část obrazů načas vrátila tam, kde vznikly,“ domnívá se ředitelka newyorské Galerie St. Etienne Jane Kallirová, která také do Krumlova zapůjčila Schieleho obrazy ze svých sbírek.

Výstava chce ukázat kousek z geniality umělce s českým, rakouským a německým původem a připomenout i jeho vztah k Českému Krumlovu. Ústřední část tvoří známá i méně známá díla Egona Schieleho, jeho genealogie, fotografie z jeho života nebo film o něm. Ještě před začátkem výstavy americký sběratel John Copland věnoval Art Centru vzácný soubor dokumentů a podepsaných grafických listů.

Reportáž Petra Šuléře (zdroj: ČT24)

Vystaveny jsou i díla Schieleho nejbližších přátel a spolupracovníků, například originální fotografie Antonína Josefa Trčky, kresby kolegy ze studií a pozdějšího švagra Antona Peschky či přítele a učitele Gustava Klimta.

Rozsáhlý projekt Schiele 120 připravovalo krumlovské centrum přes rok, část nákladů financovala Evropská unie. Expozici týkající se Schieleho doplňuje šest samostatných výstav českých, německých a rakouských výtvarníků, kteří symbolicky představují Schieleho kořeny. Na mimořádnou expozici mohou návštěvníci do krumlovského Art Centra zavítat od 17. dubna do 31. října 2010.

Egon Schiele se narodil v roce 1890 v Tullnu poblíž Vídně. Otec Adolf byl Vídeňan, matka Marie, rozená Soukupová, pocházela z Českého Krumlova. Po smrti otce v roce 1905 se Egonovým poručníkem stal jeho strýc Leopold Czihazcek.

Po gymnaziálních studiích byl Egon přijat na Akademii výtvarných umění ve Vídni, odkud ale předčasně odešel kvůli konfliktům. V roce 1911 se přestěhoval do Krumlova, kde vznikly jeho nejkrásnější obrazy zachycující město a krajinu. Jeho volný životní styl a kresby aktů mladých dívek však budily odpor u krumlovských občanů, Schiele proto město opustil.

Velký umělecký i materiální úspěch mu přinesla 49. výstava Wiener Secession v roce 1918, kterou Schiele organizoval po smrti svého přítele Gustava Klimta. Téhož roku, 28. října, umírá Schieleho žena na španělskou chřipku, o tři dny později podléhá epidemii i osmadvacetiletý Egon. Jeho odkaz v Krumlově od roku 1993 připomíná mezinárodně uznávaná galerie.

  • Obraz Egona Schieleho zdroj: www.egon-schiele.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1582/158160.jpg
  • Akt Egona Schieleho zdroj: www.egon-schiele.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1582/158153.jpg
  • Autoportrét Egona Schieleho zdroj: Leopold Museum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1582/158138.jpg
Vydáno pod