Bez tváře: Co byste obětovali pro lásku?

Praha - Co všechno byste byli ochotni obětovat pro lásku, aniž byste zůstali bez tváře, ptají se tvůrci v upoutávce na televizní snímek, který Česká televize uvede dnes od 20:00 na ČT1. Vlastní ženu? Nejlepšího přítele? Vztahy jsou už tak dost složité i mezi dvěma, natož když se do cesty připlete někdo další a z dvojice se stává milostný víceúhelník… Jeden je málo a tři jsou moc, ale co když ta pravá láska je zrovna ta, se kterou se míjíme?

I vznik filmu Bez tváře tak trochu připomíná vztah, v němž není nouze o kotrmelce, které naše původní představy vzdalují skutečnosti.

Po Kieslowském ke Krejčímu?

Režisér Tomáš Krejčí chtěl snímek, jehož scénář napsal spolu s Markem Epsteinem, natočit původně pro kina. Do role lektorky angličtiny si přál obsadit Irène Jacobovou, nezapomenutelnou z Kieslowského filmů Dvojí život Veroniky a Tři barvy: Červená, nebo Juliette Binocheovou, která se objevila mimo jiné ve všech filmech barevného triptychu. „Oslovili jsme ji, ale nemohli jsme ji zaplatit, krátce nato totiž získala Oscara za Anglického pacienta,“ posteskl si Krejčí.

Když se nepodařilo sehnat dost peněz na natočení filmu podle představ tvůrců, skončil scénář v šuplíku. Přesně ve chvíli, kdy ho Krejčí odnášel k definitivnímu zazimování do sklepa, zavolali prý z Ostravského studia ČT. V roce 2008, po deseti letech, se tak film Bez tváře dočkal realizace – i když oproti původním smělým plánům „jen“ televizní a s méně hvězdným hereckým obsazením.

Konec je vždy nejistý

Na rozdíl od osudu Krejčího a Epsteinova scénáře ale diváci, snad mohu prozradit, happyendy dnes večer čekat nemůžou. Konec filmu je stejně nejednoznačný a otevřený jako nejednoznačné a otevřené (i když si mnohdy bláhově myslíme opak) jsou mezilidské vztahy, včetně těch filmových. A nebyla to od Krejčího snaha otevřít si vrátka pro natočení Bez tváře 2, ale, podle jeho slov, nechat závěrečné rozhodnutí jedné z postav na divákovi.

O volbách (pochopitelně ne těch blížících se parlamentních) je ostatně celý snímek. Katka musí volit mezi vztahem s Petrem nebo s Mirkem, nejlepšími kamarády, kteří jsou nuceni se rozhodnout, jestli jsou ochotnější riskovat ztrátu přátelství nebo lásky. Anglická lektorka Anna (hraje ji nakonec přeci jen zahraniční herečka Susan May Prattová, objevila se například ve filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím) se rozhoduje, zda zůstat s člověkem, kterého zná pár týdnů, navíc ženatým cizincem. Učitel Vrána hodí kvůli lásce k nezletilé studentce za hlavu všechny sousedské předsudky, ale následky své volby nedokáže unést. A Josef raději volí doufání než riziko odmítnutí.

Název svého filmu Krejčí konkretizoval v obraze, který maluje Katka. Má být portrétem jejího manžela, ale nakonec postava na malbě zůstane bez tváře. I hrdinové televizního snímku se pokoušejí najít tu pravou tvář do páru a přitom neztratit tu svou. Nezávazná studentská léta už jsou pryč a oni zjišťují, že kolotoč vztahových nadějí, štěstí, bolestí, povinností a rezignace se jen tak nezastaví. Minulá rozhodnutí ovlivňují ta současná a jistého není téměř nic, a sotva v lásce. I proto je konec filmu nejistý.

Režie: Tomáš Krejčí; scénář: Tomáš Krejčí a Marek Epstein; kamera: Martin Šácha; hrají: Petr Lněnička (Petr), Jaromír Nosek (Mirek), Lenka Zahradnická (Katka), Susan May Pratt (Anna), Petr Forman (galerista Josef), Miroslav Vladyka (učitel Vrána), Miroslav Hanuš (Katčin otec), Veronika Jeníková (Katčina matka), Jan Hraběta (ředitel školy), Markéta Frösslová, Marie Majkusová aj.

  • Petr Lněnička, Jaromír Nosek a režisér Tomáš Krejčí při natáčení filmu Bez tváře autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1584/158349.jpg
  • Bez tváře autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1584/158350.jpg
  • Bez tváře autor: Rostislav Šimek, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1584/158351.jpg