Mánička a Žeryk jsou pracující důchodci

Praha - Vykulená Hurvínkova kamarádka Mánička a pes Žeryk slaví kulatiny. Poprvé před diváky vystoupili 19. dubna 1930 při premiéře hry Hurvínkova jarní revue, později hrané pod názvem Revue z donucení. Divadlo Spejbla a Hurvínka tak obě loutky doprovází od počátku jeho profesionální činnosti. Narozeniny letos oslaví i Spejbl, který je o rovných deset let starší než Mánička s Žerykem. Druhý „ušatec“ Hurvajs „se narodil“ v květnu 1926.

Loutku Hurvínkovy kamarádky vyřezal za výtvarného přispění Jiřího Trnky Gustav Nosek, od té doby prošla loutka řadou výtvarných variant. "První interpretkou Máničky byla Anna Kreutzmannová, od roku 1945 Božena Weleková a v roce 1967 převzala tuto roli současná ředitelka této scény Helena Štáchová," prozradil Miroslav Polák z Divadla S+H.

Polák je nejen mluvčím této populární loutkové scény, ale i mluvčím psa Žeryka, za něhož štěká a vodí ho už pěknou řádku let. Spolu s Máničkou se Žeryk poprvé publiku představil v dubnu 1930. Loutku vytvořil na přání zakladatele divadla Josefa Skupy rovněž Gustav Nosek. Až do roku 1938 obstarával Nosek jako člen Skupova profesionálního souboru Žerykovo vodění i štěkot. Oba úkoly po něm převzal František Flajšhanz, po jeho odchodu měl Žerykův hlasový projev na starosti Miroslav Černý.

Datum prvního vystoupení Spejbla na scéně není známo. Muselo to však být na podzim roku 1920 v Loutkovém divadle Feriálních osad v Řemeslnické besedě v Plzni. Tam byl Spejbl jako cvičenec na hrazdě v přídavku dětského představení partnerem oblíbeného Kašpárka. Na stejné scéně si o šest let pozděj odbyl premiéru Hurvínek, kterého jako osobitou variantu Spejbla, obohacenou například o pohyblivé oči, vyřezal synovec Karla Noska.

Na sklonku roku 1943 bylo divadlo uzavřeno a loutky skončily v trezoru gestapa. Po válce se jejich novým útočištěm stala Praha - nejprve na téměř 50 let takzvaný hasičský dům na Vinohradech a od poloviny 90. let sál někdejšího kina Svornost v Dejvicích, kam se 1. dubna 2010 divadlo po dvouleté rekonstrukci sálu vrátilo. 

Loutkový soubor rozšířila paní Kateřina, která na divadelní prkna poprvé vstoupila při premiéře hry Past na Hurvínka 12. září 1971. Vznikla jako ženský protějšek Spejbla a spolu s Máničkou tvoří herecký protiklad S+H. Obě ženské role interpretuje Helena Štáchová. Zatímco v roli Máničky je v pořadí třetí hereckou představitelkou, paní Kateřina je od počátku její postavou.