„Podivná hodinka“ s Recoil

Praha – Příznivci britského hudebníka Alana Wildera měli v předešlých dnech dvakrát možnost se s ním setkat. Dnes po poledni na autogramiádě v Bontonlandu na Václavském náměstí a v sobotu na koncertě v Kulturním domě Vltavská. Do Prahy přijel bývalý člen Depeche Mode, kteří v Česku koncertují poměrně často, spolu s projektem Recoil představit výběrové album Selected. V duu s Paulem Kendallem nabídl to nejlepší z posledních tří alb.

Akce s názvem A Strange Hour with Alan Wilder & Paul Kendall se nakonec odehrála instrumentálně. Kvůli zrušení letů nad Evropou nedorazil zpěvák Douglas McCarthy, frontman kapely Nitzer Ebb, která mimo jiné vystoupila letos v České republice jako předskokan Depeche Mode.

Recoil představili v KC Vltavská svoje největší hity, které se objeví i na právě vycházejícím prvním výběrovém albu s názvem Selected. „Dát dohromady kompilaci, která nebude jen výběrem nějakých nahodilých písniček, byla pro mě výzva. Chtěl jsem do ní zahrnout co nejvíce zpěváků, ale zároveň desku dobře vyvážit, pokud jde o poměr mužských a ženských hlasů,“ uvedl ke vzniku Selected Wilder.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Do své „podivné hodinky“ zařadil v Praze sérii audiovizuálních vystoupení, která vytvořila psychedelickou atmosféru. Společně s Paulem Kendallem je namixoval ze skladeb Recoil a z projekcí, na nichž se podílel Igor Dvorský, bubeník pražské kapely Lakeside X. Rychle se střídající záběry – například znetvořených tváří dětí, pohledů na průmyslovou zónu, rozpačitých obličejů žen nebo amerických vojáků z 2. světové války – měly vybičovat obrazotvornost publika do krajnosti.

Projekt Recoil založil Wilder už před pětadvaceti lety, na živé turné s ním vyrazil ale vůbec poprvé. „Je to tím, že už jsem nechtěl dávat dohromady kapelu, v projektu Recoil funguje mnoho různých vokalistů, takže je opravdu těžké vyjet na šňůru. Děláme spíš takovou audiovizální prezentaci, základ hudby máme nahraný a přidáváme nějaké živé prvky,“ vysvětlil Wilder.

Už dříve uvedl, že projektem Recoil se chtěl odlišit od předchozí tvorby Depeche Mode. Dlouholeté působení s kapelou ho prý natolik finančně zajistilo, že se nyní může věnovat méně komerčním projektům. Zvuky písní ale předchozí veleúspěšnou hudební kariéru s „depešáky“, které opustil v roce 1995 po zničujícím turné k albu Songs of Faith and Devotion, nezapřou.

Alan Wilder
Zdroj: ČT24/EMI
Vydáno pod