Remunda s Klusákem v Trokavci nikoho neurazili

Praha - Obyvatelé Trokavce, obce, v níž měl být umístěn americký radar, jako první zhlédli nový dokumentární snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy Český mír. „Dokumentární komedie“, jak tvůrci snímek charakterizují, zachycuje několikaletou debatu o umístění amerického radaru v Brdech, jejíž vyústění bylo podobně absurdní jako finále jednoho z předešlých snímku dvojice Klusák-Remunda Český sen. Koprodukční snímek České televize o víkendu také zahájil plzeňskou filmovou přehlídku finále; v kinech se začne promítat 6. května.

„Ten film může naštvat jak ty, co byli pro radar, tak ty, co byli proti radaru. Stejně tak je může potěšit, protože v tom filmu jsou absurdní situace na všech stranách,“ říkají o snímku tvůrci. „Nebyl tam nikdo zesměšňován ani nadnášen,“ potvrdil po projekci starosta Trokavce Jan Neoral.

Snímek přichází šest let po provokativním Českém snu, který vzbudil velké ohlasy a získal ceny po celém světě. V Českém snu se dav hnal k plachtě v domnění, že se za ní skrývá nákupní středisko, jakýsi ráj obchodu. A v Českém míru se oba dva tábory vášnivě hádaly o něco, co Obama v kratičkém půlnočním telefonátu jako mávnutím prezidentského proutku zrušil. „Kafka i Hašek by se podle nás náramně bavili, kdyby to mohli zažít,“ míní tvůrci. Stejně jako v Českém snu je štáb v několika scénách součástí příběhu. Například když příslušníci Vojenské policie za pomocí hmatů a chvatů vyvádějí členy z vojenské zóny.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Český mír s nadsázkou a humorem ukazuje zákulisí absurdních válek okolo něj. Všichni o radaru četli nebo slyšeli, my jsme ale u toho byli a s kamerou zaznamenali nevídané,“ vysvětlují tvůrci. Vedle sebe ve filmu vystupují vrcholní politici a normální lidé, na plátně se objeví například Barack Obama, George Bush, Mirek Topolánek i Tomáš Klvaňa, Ivan Martin Jirous, míroví aktivisté, obyvatelé Brd a také ochočený divočák Jonáš.

Filmaři točili bezmála tři roky a střihu se věnovali další rok. Celkem vzniklo 124 hodin hrubého materiálu. „Navštívíte oválnou pracovnu Bílého domu, Pentagon i paseky v okolí brdské kóty 718,“ slibují divákům.