Kultovní představení má našlápnuto ke kultu

Praha – Dnes večer se v La Fabrice uskuteční premiéra divadelního představení, které má název Kultovní představení. Vzhledem k tomu, že je totálně vyprodané, dá se předpokládat, že se těsně po uvedení stane skutečně kultem. Autory inscenace jsou totiž Jakub Prachař, Vojta Dyk a SKUTR. Co toto společenství stvořilo, vždy dosáhlo velké popularity, která neměla ke kultu nikdy daleko. Tentokrát se jedná o projekt, který nabízí divákovi přítomnost při hledání a tvoření.

„Většinou mají diváci možnost vidět hotový a nazkoušený tvar představení nebo koncertu. My vás zveme doprostřed tohoto zkoušení. Tento večer si na vás chlapci vyzkouší materiál, který hromadili poslední dva měsíce. Zjistí vaše reakce, puls, zorničky, reflexe apod. A vrhnou se opět do procesu zkoušení, aby mohli dál brousit, přebrušovat již nalezené diamanty nápadů nebo aby se díky vám dozvěděli, že je třeba začít hledat jinde a jinak,“ uvádějí k představení jeho tvůrci.

O představení dále říkají, že se pohybuje na hranici koncertu a divadla, na hranici dětství a dospělosti, na hranici reality a snů. Je to o radosti z hudby.

Režijní tandem SKUTR

tvoří režiséři a choreografové Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Společně začali pracovat při studiích na DAMU u profesora Josefa Krofty a profesora Miloslava Klímy.

Už jejich absolventská představení vzbudila zájem kritiky a ohlasy u diváků, a proto je hned po ukončení studia na DAMU přizval ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab ke spolupráci a nabídl jim tvůrčí rezidenci. V rámci spolupráce, která probíhala pod hlavičkou divadelní laboratoře Archa.lab vzniklo několik úspěšných divadelních představení.