Dokumenty z cyklu Děti 50. let ocenil festival v Houstonu

Praha - Čtyři dokumenty z cyklu České televize Děti 50. let vyhrály o víkendu hlavní ceny ve svých kategoriích na mezinárodním festivalu Worldfest v texaském městě Houston. Na slavnostním ceremoniálu získaly ceny snímky Jeden život režisérky Ivy Jestřábové a Jsem na zahradě Petra Hátleho (platinová a zlatá medaile v kategorii televizní dokumentární cyklus), Dáša se vrací Adély Kroupové (zlatá medaile v kategorii nezávislých studentských filmů) a Mému otci Jana Oravského a Kateřiny Borecké (zlatá medaile v kategorii dokumentů)

Cyklus Děti 50. let vznikl díky ojedinělé spolupráci společnosti Sunfilms, České televize a Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze (FAMU). „Bylo tak natočeno sedm šestadvacetiminutových snímků, jejichž tvůrci byli studenti filmové školy. Jejich tématem byly osudy dětí politických vězňů 50.let. Vloni se natočily osudy dcer, zatímco letos budou hlavními protagonisty připravovaných dokumentů synové politických vězňů,“ řekla Barbora Kinkalová z produkční společnosti Sunfilms. 

„Je to pro nás příjemná zpráva. Těmito oceněními se prokázalo, že tyto snímky mohou oslovit i mezinárodní porotu. Jen mě mrzí, že ani jeden nebyl vybrán na české festivaly, zabývajícími se lidskými právy. Věřím, že oceněné dokumenty navštíví i další zahraniční a domácí přehlídky,“ komentovala úspěch cyklu producentka Zuzana Dražilová ze společnosti Sunfilms.

Dokumentární série Děti 50. let vznikla s přispěním Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. Sedm 26minutových dokumentů natočili studenti FAMU. Nápad zdokumentovat příběh dětí 50. let vznikl na semináři FAMU, který vedla Zuzana Dražilová, která je producentkou cyklu a dramaturg a režisér Ivan Stehlík.