Národní muzeum otevře ve věži vyhlídkový salonek

Praha - Hlavní budova Národního muzea bude kvůli rekonstrukci uzavřena na podzim 2011, jakmile skončí velká výstava Staré pověsti české. Celková oprava počítá i se zpřístupněním vnitřních dvorů, které zakryjí prosklené střechy, vzniknou z nich haly pro výstavy a společenské akce. Nad parkovištěm bude společenská dvorana s kavárnou a muzejním obchodem. Hlavní věž muzea se změní ve vyhlídkový salonek. I takové jsou záměry vedení této muzejní instituce, jak by měla jeho hlavní budova po rekonstrukci vypadat. Souběžně s opravou se snad podaří přesunout magistrálu za muzeum a prostranství na horním konci Václavského náměstí revitalizovat.

Rekonstrukce začne koncem příštího roku, potrvá do roku 2015 a má stát 4,5 miliardy korun. Tato částka zahrnuje například i rekonstrukci depozitářů v Terezíně, stěhování, částečné úpravy nové budovy a náklady na vybudování nových expozic.

Historická budova Josefa Schulze patří mezi národní kulturní památky. „Nehledáme zásadní změny architektury - krásný objekt chceme upravit pro 21. a další století,“ řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Připomněl, že rekonstrukce zahrne i velký objem restaurátorských a památkářských prací, protože budova je bohatě zdobena a vybavena uměleckými díly. Také proto jsou všechny záměry průběžně konzultovány a schvalovány památkáři.

Ve veřejné soutěži na zhotovení projektu rekonstrukce zvítězil konglomerát ateliérů VPU DECO a SUDOP Praha. Cílem zadavatelů bylo nalézt profesionální projektanty schopné naplnit představy vedení muzea a respektovat odkaz architekta Schulze. „Tím, který uvádí naše vize do technicky reálné podoby, je hlavní architekt Zdeněk Žilka, který už pro nás projektoval depozitář v Terezíně,“ řekl Lukeš.

Další záměry počítají například s trezorovým depozitářem v podzemí, suterénními šatnami, dvěma výtahy pro veřejnost, které propojí všechna patra, i výtahem nákladním. V přízemí směrem ke Škrétově ulici vzniknou bezpečnostní sály pro zvláštní výstavy, vybavené moderním hasebním zařízením používajícím plyn.

Budova Národního muzea, propojená s bývalým Federálním shromážděním podzemní chodbou, vytvoří jeden návštěvnický a technologický celek. Nabídne tisíce metrů čtverečních moderních expozičních i výstavních prostor, přednáškové a promítací sály, zázemí pro školy a práci s dětmi, muzejní obchody, restaurace a kavárny. Do nově získaného objektu byla už přestěhována veškerá muzejní administrativa včetně ředitelství.

Národní muzeum

obhospodařuje 20 milionů sbírkových předmětů a má pět desítek budov, z nichž je 20 výstavních. Vloni otevřelo Národní památník na Vítkově s expozicí věnovanou české a slovenské státnosti ve 20. století. Ve výhledu je oprava a inovace expozic Náprstkova muzea a vybudování muzeí dějin sportu a divadla. V plném provozu má být hlavní muzejní budova v roce 2018, kdy NM oslaví 200. výročí založení.

  • Národní muzeum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/890/88954.jpg
  • Národní muzeum - stará a nová budova autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/857/85619.jpg
Vydáno pod