Alice Nellis přiblíží osudný červen 1942 v Lidicích - i díky Kladnu

Kladno - Částkou 150 tisíc korun přispěje na natočení filmu režisérky Alice Nellis Lidice město Kladno. Magistrát navíc filmařům nabídl autentické prostory bývalé služebny gestapa a školní tělocvičny, kde byly vězněny lidické ženy. Snímek podle scénáře Zdeňka Mahlera shání poslední chybějící peníze, natáčet by se mělo letos v červnu. Do kin by se film, přibližující tragédii Lidic prostřednictvím mezilidských vztahů, měl dostat příští rok. Hlavní role v něm ztvární Zuzana Bydžovská, Martha Issová, Karel Roden, Václav Jiráček a další.

Návrh dnes jednomyslně schválili městští zastupitelé. K ověření usnesení by mělo dojít do týdne. „Ušetřili jsme na různých propagačních materiálech, protože si myslíme, že film o Lidicích je mnohem důležitější než vlastní propagace města,“ řekl primátor města Dan Jiránek (ODS).

Producent snímku Adam Dvořák v minulosti oslovil česká města s výzvou, ať na film přispějí. Vedle Kladna pomoc přislíbily například Praha či Opava. Filmařům do pětašedesátimilionového rozpočtu loni scházelo osm milionů korun. Poté, co se začalo psát o problémech s natáčením filmu, začaly přicházet nabídky od firem i jednotlivců.

V hlavních rolích sukničkář a vrah

Václav Fiala se zamiluje do Aničky ze Sudet, doma ho však čeká těhotná žena. Jeho dopis, ve kterém Aničku lživě informoval, že „něco“ podnikl a musí do ústraní, posloužil krátce po atentátu na Reinharda Heydricha jako záminka k vyhlazení Lidic. Skutečnou událostí je inspirován i příběh druhého hrdiny, který při opilecké rvačce zabije svého syna. O vyhlazení Lidic se ve vězení nedozví a po válce se vrací domů, kde ho čeká holá pláň. Stane se tak jediným lidickým mužem, který tragédii přežije.

Důvodem pro vyhlazení Lidic nacisty se stala domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Přímo v Lidicích bylo 10. června 1942 zastřeleno 173 lidických mužů, následně 16. června 1942 v Praze-Kobylisích dalších 26 občanů Lidic. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V nacistickém deportačním táboře na dnešním polském území bylo udušeno plynem 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.