Červenec bude měsícem literatury v Brně i v Ostravě

Brno, Ostrava - Nejrozsáhlejší český literární festival Měsíc autorského čtení se letos kromě svého tradičního působiště Brna uskuteční také v Ostravě. Díky kandidatuře Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015 se tamní příznivci literatury mohou těšit na autorská čtení českých i francouzských autorů, na něž je letošní 11. ročník zaměřen. Mezi pozvanými jsou čerstvá držitelka ceny Magnesia Litera za Knihu roku 2009 Petra Soukupová, Eugen Brikcius nebo Pavel Kohout, z francouzských autorů například Sylvie Germainová, Éric Faye a Enzo Cormann.

Před ostravským publikem stejně jako v Brně vystoupí 31 českých a totožný počet francouzských autorů. Ti se představí vždy jeden den v Brně a následný den v Ostravě. Minulý ročník Měsíce autorského čtení navštívilo v Brně asi 12 tisíc diváků a přibližně 6 tisíc zájemců sledovalo čtení on-line na webových stránkách, což bude možné i letos - živě i ze záznamu.

Francouzské čtení bude připraveno vždy od 18:00, české pak bude začínat o dvě hodiny později. Všechna francouzská čtení budou překládána, stejně jako následné besedy s autory, které se uskuteční po každém čtení. Místem konání v Brně bude Divadlo Husa na provázku, v Ostravě se festival uskuteční v sále Staré Arény s kapacitou asi 60 míst. Na všechny akce v rámci festivalu je vstupné dobrovolné.

Spolupráce obou měst by měla pokračovat i v následujících letech bez ohledu na to, zda se Ostravě podaří titul Evropského hlavního města kultury 2015 vybojovat. V příštím roce by se na festivalu měli kromě českých spisovatelů prezentovat Poláci.

Vydáno pod