V Ypsilonce jde Don Quijote s kůží na buben

Praha - Na Malé scéně Studia Ypsilon se dnes večer odehraje premiéra hry  Jana Marka a Petra Vacka S kůží na buben. Základem projektu je postava Dona Quijota jakožto symbolu střetu dvou nereálných světů, plných absurdního humoru. Petr Vacek se léta pohyboval v televizním prostředí a stejně dlouho kamarádil s Milanem Formanem, člověkem sice zajímavým a tvůrčím, ale naprosto netelevizním.

„Proto se v inscenaci snažím nahlédnout na televizní talkshow z druhé strany kamery, zjistit, co se stane, když do světa celebrit a pomíjivé televizní slávy vnikne ortodoxní loutkář, člověk odkojený divadelními poutěmi,“ vysvětlil Vacek. A také co by se stalo, kdyby se v tomto světě ocitl sám Don Quijote. Petr Vacek hraje televizního moderátora, jenž vede rozhovor s člověkem, který před kamerou nikdy nestál. Toho ztvárnil Milan Forman.

„Snažil jsem se, aby naše představení věrně kopírovalo talkshow a vypadalo jako skutečný přímý přenos. Ale na televizní kamery a kabely nezbyly peníze,“ dodal Vacek.

O své motivaci pracovat s postavou Dona Quijota Vacek řekl: „To, že o Quijotovi všichni mluví, je to už takový symbol, ale ve skutečnosti ho skoro nikdo nečetl. Podle mě je to dílo pro milovníky totálně absurdního humoru, trochu jako humoru Monty Pythonů. V Donu Quijotovi jsou naprosté nesmysly, se kterými si Cervantes vůbec nelámal hlavu, protože vyprávění prý psal jako román na pokračování do nějakého časopisu. Ty scénky často nemají žádnou pointu, on si zkrátka ze všeho dělá neskutečnou legraci, nebál bych se říci snad ani 'prdel'. Přijde mi to trochu jako zázrak, že někdo v té době napsal něco, co je ve své podstatě modernější než spousta dnešních věcí.“

Vedle Vacka a Formana se na jevišti objeví Barbora Vyskočilová, Pavel Nový a členové kapely Botafogo, tedy Barbora Skočdopolová, Jan Jiráň, Jan Noha, Dan Šváb a Dominik Renč.

Vydáno pod