Něžný barbar Teodor Buzu uspořádal bilanční výstavu

Tábor – V galerii U Radnice byla otevřena výstava výtvarníkovi, který se před padesáti lety narodil ve vesnici Drasliceni na jihu Moldávie, ale dnes je Teodor Buzu uznávaný Jihočech. Jeho tvorbu představilo už jednašedesát tuzemských i zahraničních autorských výstav. Z názvu výstavy Ohlédnutí se dá usuzovat, že jde z části o bilanční záležitost. Přestože tvořil po celém světě, nejvíce obrazů vzniklo v jeho jihočeském ateliéru. S českou ženou v jižních Čechách žije a tvoří už třiadvacet let.

Nerad se dívá do kalendáře a nenosí hodinky. Říká, že pro umělce není důležité jak plyne čas a svojí tvorbou ho rád zastavuje. „Malíř Teodor Buzu je romantický hrdina, který svým uměním, nabízejícím mu nekonečné cesty pro únik z reality, bojuje za to, aby překlenul nesoulad existující mezi ním a světem. Umělec Teodor Buzu hledá samotu, izolaci a promlouvá se svým já. Jeho konfliktní povaha je půdou, na níž svádí nikdy nekončící boj mezi bolestí a ideály. Osamocen, pln melancholismu, omráčen rozjitřenou citlivostí, Teodor Buzu hledá neobvyklé lidské vazby a rozšiřuje škálu lidských ctností a hodnot. Je sužován touhou stále duchovně růst a obohacovat se, chce vidět život ze všech jeho stránek, promítá si ho v různých podobách, snaží se projít všechny jeho cestičky a nad jeho stránkami meditovat a vidět je poeticky…,“ charakterizovala umělce i jeho dílo teoretička Corina Tudose.

„Česko mi dalo velký impuls něžnosti, protože pocházím kraje, kde je všechno divočejší. Impuls něžného barbarství je česká inspirace,“ prozrazuje umělec, který tvrdí, že domovy má tři. Jeden tam, kde se narodil, druhý, kde žije a tím třetím je jeho duše. Právě ta mu prý dává sílu být doma kdekoli.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Teodor Buzu

se narodil 3.5.1960 v Dras­liceni v Moldavsku. Žije a pracuje v Táboře. Je absolventem Charkovského umělecko-průmyslového institutu, který zakončil v roce 1985, v ateliéru prof. O. Veklenka. Ve své profesionální výtvarné činnosti se věnuje malbě, kresbě, volné a užité grafice. Za svoji uměleckou činnost získal v roce 2002 rumunský státní řád „COMANDOR“. V roce 2004 mu byla udělena hlavní cena na mezinárodní výtvarné soutěži v Pasově (Německo) a cena Města Tábor. V roce 2004 získal cenu na Intersalonu v Českých Budějovicích a cenu Mimořádné umělecké hodnoty v Dubaji.